ManşetSivil Toplum

İnegöl’de HES tepkisi

0
foto: Bursa Hakimiyet

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Karaburun deresi üzerine yapılmak istenen hidroelektrik santrali Tüfekçikonak sakinlerini ayaklandırdı. Hidroelektrik santraline (HES) karşı çıkan köylüler, bilgilendirmek için köye gelen yetkililere tepki gösterdi. Tüfekçikonak köyü muhtarına tepki göstererek üzerine yürüyen köylüler, müteahhit firmanın ise bazı köylülere rüşvet verdiği iddiasında bulundu.

İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak köyü muhtarlığında düzenlenen toplantıda, Bursa Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, Danışman firma BURÇED Genel Müdürü Emel Gözkara Durmaz ile köylüler bir araya geldi. İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından geniş güvenlik tedbirlerinin alındığı toplantı öncesinde köylülerle Tüfekçikonak Muhtarı Hüseyin Ordu arasında gerginlik yaşandı.

Tüfekçikonak, Mezit, Osmaniye, Eskikaracakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık, Sulhiye, Özlüce köyleri ile Kurşunlu beldesinin sulama ve içme suyu ihtiyaçlarının karşılandığı Karaburun deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesinde değişiklik yapıldığı öğrenildi. Bursa Çevre Şehircilik Müdürlüğü ÇED İzin ve Denetleme Şube Müdürü Ahmet Çakmakçı, “Tüfekçikonak köyü sınırları içerisinde santral yapılması düşünülüyor. Her proje öncelikle ÇED prosedürünü yerine getirmek zorunda. Ek-1 listesi içerisinde yer alan projeler de yöre halkını bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Onun için bugün buradayız. Daha önce küçük bir projeyle müdürlüğümüze müracaat yapılmış. Ancak yöre hassasiyetleri, gerek yöredeki bitki örtüsü dikkate alınarak ÇED gereklidir kararı verilmiştir. Aynı zamanda yöre halkından hiçbir şey gizli kalmadan bilgilendirilmesi için bu yola gidilmiştir. Hiçbir şey henüz başlamış değil. Her şey yeni başlıyor. Projenin her anına müdahil olabilirsiniz. Sizlere açık, sizlerden gizli saklı bir şey olmayacak. Bunu böyle bilin. İdari yargılama usulü kanununa göre, proje bittikten sonra bir ilan süresi var. Bu ilan süresi geçse de, ilan müddetinden itibaren 60 gündür dava açma süresi var. Ancak idare mahkemeleri sadece ÇED raporlarında bu süreyi gözetmiyor. Sonradan müdahil olup, bu şeyi iptal ettirme hakkınız hukuken var. Bizler sadece ÇED sürecinin yerine getirilmesi için mükellefiz. İlgili kurum ve kuruluşlar var. Eğer o ilgili kurum ve kuruluşlardan olumsuz bir görüş geldiği zaman bu proje yapılamaz. Bunu da bilmenizi istiyorum. Hepimiz bu ülkenin evladıyız. 76 milyonuyla birlikte hepimizin ortak değerleri var” dedi.

Projenin danışmanlık firması BURÇED’in Çevre Mühendisi Elif Akme’nin projeyle ilgili slayt üzerinden teknik bilgi vermesinin ardından, toplantıya katılanlar dinlendi. İnegöl Doğal Hayatı ve Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güner, “2010 yılında yapılması gereken bilgilendirme bugün yapılmaktadır. İnşaat şu an devam ediyor. Önce işgal ediyorlar, sonra insanları bilgilendiriyorlar. Santral yapılırken burada insanların istihdam edileceği yalanı söylendi. Buradaki köylerin kuruluş amacı şu içlerinden geçen deredir. Hukuku kesinlikle tanımıyorlar, hukuksuz hareket ediyorlar” diye konuştu.
Sulhiye köyünden Recai Demircan ise, “Şu anda Saçmalı, Karaburun deresi gibi birkaç dereyi Sulhiye köyünün üstünden alıp, Boğakaya deresine aktararak regülatör yapılmak isteniyor. Biz bu suyu vermeyeceğiz. Ben su işindeyim, birçok firmayla görüşüyorum. Yani bu konuda her şeyi biliyorum. Devletin kimlere göz yumduğunu da biliyorum. Devlet suları peşkeş çekiyor. Devletin veya şirketin yapmak istediği Tüfekçikonak ile Sulhiye köyünü birbirine düşürmek. Biz hepimiz akrabayız. Biz birbirimizi yerken, HES projesi bitecek. Bu su işlerinde birçok yolsuzluk var. Suyun kaynağı Sulhiye köyüdür. Kimsenin HES’e karşı çıkmayacağını düşünüp, toplantının burada yapılmasına karar verilmiş. Perşembe gününde de köylülerin burada olmayacağı hesaba katılmış” dedi.

Tüfekçikonak köyünden Ekrem Aras ise, “Biz kandırıldık. Köye bir katkısı olsun diye önceleri karşı çıkmadık. Köyün yüzde 20 hissesi vardı, yüzde 80 alıcı firmanın. Sonra o yüzde 20 hissenin yüzde 10’unu kestiler. 180 bin lira masrafımız oldu denildi. Yüzde 10’u da eski kooperatif başkanının üzerine yapıldı. Köye bir türlü devretmedi. Bunun için dernek bile kurduk, devredeceğim dedi, devretmedi. Sonra muhtarla mahkemelik oldular, hırsızlıkla, yolsuzlukla suçladılar. Birden barıştılar. Büyükleri araya girdi. Ve yüzde 10 hisseyi de Ergünler şirketine peşkeş çektiler. Paralar dağıtıldı. 5, 10, 20 bin lira alan da var, hiç almayan da var. Bu işin yolsuzluk yönü. Bu köyün her vatandaşı eşit haklara sahip. 3 kişi nasıl köyün hissesini satar? Önce para dağıttılar, sonra ÇED raporu istediler. 3 kişi nemalanacak diye, bunca insanı mağdur etmeye hakkınız yok” şeklinde konuştu.

foto: Bursa Hakimiyet

http://www.bursahakimiyet.com.tr

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.