2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetSivil Toplum

İNAT Derneği’nden deprem için vatandaşlara dayanışma çağrısı

0

Maraş depremlerinden sonra iktidarın enkaz haline dönen 10 ile ulaşması günler almış, vatandaşların kendi aralarında koordine olması ve yardımlaşmasıyla bu süreçte vatandaşların yaralarını yine vatandaşlar sarmaya çalışmıştı. İnsani Yardım Arama-Kurtarma ve Toplumsal Dayanışma Derneği (İNAT) bu süreçte ortaya çıktı ve şimdi de kurulan dayanışmanın bir parçası olması için vatandaşlara çağrıda bulunuyor.

“‌6 Şubat’ın bize gösterdiği en büyük gerçek, kamu kuruluşları ve hükümet kanallarının afet durumlarında açık bir biçimde yetersiz kaldığı. İnsan hayatından çok rantın önemsendiği bu düzende, yurttaşların canlarının teminatı olabilecek yegâne kanal olan sivil toplum çalışmalarını güçlendirmek ise hepimizin kaybettiklerimize olan borcu” ifadelerinin kullanıldığı İNAT Derneği’nce yapılan açıklamada, dayanışma çağrısı yapılıyor.

Depremin ardından Türkiye’nin 10 ilinde, 15 milyon insan depremden doğrudan etkilenirken, 35 binin üzerinde bina yıkıldı, 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği‘nin (TVHB) verilerine göre 11 milyon hayvan da depremden etkilendi. İNAT Derneği tarafından yapılan açıklamada deprem öncesi ve sonrasında izlenen siyaset ise şöyle eleştirildi:

“İzlenen yapılaşma siyaseti, kurumların depreme karşı hazırlıksız oluşu ve süreç içerisinde yaşanan eksiklikler ve sorumsuzluklarla bu korkunç doğal felaket tam bir insani yıkıma dönüştü. Öte yandan, kamu kurum ve kuruluşlarının yetersizliğinin yanında hükümetin insanları terk ettiği çaresizlik duygusu, tarihimizin belki de en büyük yurttaş seferberliklerinden birini doğurdu. Yurt içinde ve yurt dışında yüz binlerce insan önce arama-kurtarma ve acil yardım, ardından temel ihtiyaçlar ve barınma çözümleri için seferber oldu.”

Dernek gönüllüleri, Hatay/Defne ve Samandağ olmak üzere Elbistan, Pazarcık, Adıyaman gibi il ve ilçelerde arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında yer aldı.

İNAT Derneği hakkında

İNAT Derneği Şubat 2023 sonunda kurumsal kimliğine kavuştu. Dernek insani yardım ve toplumsal dayanışma ihtiyacını karşılayabilmek için yola çıktı.

Dernek tarafından paylaşılan bilgilere göre; depremin ardından ilk hafta arama-kurtarma çalışmalarına ağırlık veren İNAT gönüllüleri, ilerleyen hafta ve aylarda yüzlerce tır yardım malzemesi, çadır, gıda ve hijyen paketinin dağıtımını yaptı; kentlerdeki ihtiyaç sona erene dek de yapmaya devam edecek.

Buna ek olarak dernek depremin ikinci haftasından itibaren yakıcı bir sorun olarak ortaya çıkan barınma ihtiyacı için de şu adımları attı:

  • Defne’de bir kadın kooperatifine üç üretim konteyneri,
  • Kırıkhan’da bir kadın kooperatifine iki üretim konteyneri,
  • Vakıflı’da bir kooperatife bir üretim konteyneri,
  • Ballıöz’de bir kadın kooperatifine ise dokuz üretim ve yaşam konteyneri teslim edildi.
  • Defne’de Asi Yaşam Merkezi İNAT Evleri adıyla 25 konteynerlik bir mahalle kuruldu, altyapısı tamamlandı, depremzedelere teslim edildi.
  • Defne Asi Yaşam Merkezi’nde çamaşırhane, psiko-sosyal destek birimleri, etüt salonu ve çocuk alanından oluşan toplam sekiz konteynerlik bir Sosyal Hizmet Alanı açıldı.
  •  Samandağ’da ve Antakya’da birer konteyner yaşam merkezi için çalışmalar sürüyor.

Öte yandan, bir doğal afetler ülkesi olan Türkiye’nin böylesine bir felakete bir kez daha hazırlıksız yakalanmaması için buluşan arama-kurtarma gönüllülerinin organize bir birim haline getirilmesi adına çalışmalar da devam ediyor.

İNAT Derneği, İstanbul’da iki, Ankara ve İzmir’de ise birer olmak üzere, toplam dört adet profesyonel arama-kurtarma ekibi oluşturmak için çalışıyor.

Ek olarak, doğal afetlerde zararı en aza indirmenin yalnızca arama-kurtarma çalışmalarıyla sınırlı olmadığı için, “Mahallede İnat” birimleri oluşturulmaya başlandı. Bu birimlerin, bir yandan afet öncesi risk analizi ve afet bilinci çalışmaları gibi önlem çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da olası afet durumlarına karşı güncel eğitimler sağladığı belirtiliyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.