İklim KriziKentManşetYerel

İmamoğlu, İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’nı açıkladı

0

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’nı açıkladı.

Müze Gazhane‘de düzenlenen etkinlikte konuşan İmamoğlu, 2050 yılı için 14 hedef belirlendiğini söyledi.

‘Ciddi risklerle karşı karşıyayız’

Tüm dünya gibi İstanbul’un da iklime bağlı çok ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu belirten İmamoğlu, “Bilim insanları, önümüzdeki dönemde Dünya’da sıcaklık artışlarını 1,5-2 derece ile sınırlandırmazsak, ciddi felaketlerle karşı karşıya olduğumuza dönük uyarılar yapıyorlar. Daha birkaç yıl öncesine kadar bu mevsimde kazaklar, paltolar giyer dolaşırdık şimdi neredeyse tişörtle, gömlekle geziyoruz” dedi.

Sel felaketlerine ve yangınlara vurgu yapan İmamoğlu, “Çok değil birkaç ay önce Batı Karadeniz’de sellerde 82 yurttaşımızı kaybettik. Yaz ayları boyunca iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışıyla beraber Ege ve Akdeniz’de onlarca ormanımızda yangın çıktı ve haftalarca söndüremedik. İnsanlarımızı, ormanlarımızı, diğer canlıları ve meskenlerini kaybettik” hatırlatmasını yaptı.

‘Tedirgin olalım, korkalım’

Kuraklık ve susuzluk konularına değinen İmamoğlu, “İstanbul’da iki yıl önce çok sıkı bir kuraklık yaşadık. Her geçen gün hayatı kuraklık çok ciddi bir biçimde tehdit ediyor. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu hepimizi çok korkuttu, tedirgin etti. Hayatı bitirecek risklere sebep olduğunu hep beraber gördük. Tedirgin olalım, korkalım” dedi.

İstanbul’da Akdeniz iklimine geçişi gözlemlemeye başladığımızı ifade eden İBB Başkanı, “Küresel ısınmaya bağlı olarak buzullar eridikçe Dünya’nın her anlamda düzeni altüst oluyor” ifadelerini kullandı.

Önceki plan revize edildi

İmamoğlu, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren İstanbul için bir iklim vizyonu hazırlamaya başladıklarını ve önceki planı revize ederek İstanbul’un geleceğini etkileyecek çalışmalara başladıklarını söyledi.

İstanbul İklim Eylem Planı’nın ilk olarak 2018 yılında hazırlandığını söyleyen İmamoğlu “Ne var ki eski çalışma kısıtlı bir ilerleme hedefliyor ve dünyanın paralel hedeflerine uyum sağlamıyordu. 2019’da göreve geldikten sonra planda hızlı bir revizyon sürecine girdik. İstanbul’da veri topladık, modelledik. Stratejik eylemlerimize ve hedeflerime hep birlikte karar verdik” diyerek önceki planın eksikleri olduğunu ifade etti.

‘İstanbul’un iklim anayasasını belirledik’

“İstanbul’un iklim anayasasını belirlemiş olduk” diyen İmamoğlu İstanbul İklim Eylem Planı’nın Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ve İstanbul Atık Yönetim Planı gibi politika belgeleriyle birlikte hayata geçtiğini aktardı.

‘Hedefimiz karbon nötr İstanbul’

“Stratejik amacımız burada İBB’nin tüm plan ve çalışmalarının iklim eylemi perspektifi önceliğinde gerçekleştirilmesi, iklim adaletinin sağlanması” diyen İBB Başkanı karbon emsiyonu hedeflerine dair şunları söyledi:

“Bu kapsamda 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşabilmek için azaltım yüzdelerini, 2030 yılına kadar yüzde 52 mutlak azaltım, 2040 yılına kadar yüzde 89 mutlak azaltım, 2050 yılına kadar ise yüzde 100 mutlak azaltım olarak belirledik.”

‘Boğaz’da deniz seviyesi 75 cm yükselebilir’

İmamoğlu “İklim krizine karşı dayanıklı bir kent haline gelmezsek çok zor bir hayat geçireceğiz. Gıda ve su temininde kıtlık yaşanacak. Orman yangını gibi felaketlerin arttığını hep birlikte göreceğiz. İstanbul Boğazı’nda deniz seviyesinin 75 santimetre yükselmesi riskiyle karşı karşıya kalacağız” dedi.

Diğer tehditlere de değinen İmamoğlu “Bir yandan İstanbul’un yıllık yağış miktarı yüzde 12 oranında azalırken bir yandan da yağışlarının yoğunluğunun yüzde 59’a kadar artması söz konusu olacak. Özellikle bunun yaratacağı seller kritik altyapı ve ulaşım sistemleri için gerçekten büyük bir risk oluşturacak. İstanbul’un biyoçeşitliliği azalacak” dedi.

‘Beton Kanal ekolojik dengeyi tümüyle bozacak’

İBB Başkanı açıklamasında AKP iktidarının yıllardır hayata geçirmeyi istediği Kanal İstanbul projesine de atıfta bulundu ve şunları söyledi:

“Bütün bunların üstüne İstanbul’un farklı bir tehdidi daha var. Beton Kanal dediğimiz ucube. Bu ucubenin şehrimize ekleyeceği korkunç tehlikelerden gerçekten söz etmek bile istemiyorum. Beton Kanal ekolojik dengeyi tümüyle bozacak, binlerce yıldır edindiğimiz kültürel miras üzerinde yok edici etkileri ve afet riskini artıracak.

Kenti, toplumun ve tüm canlıların yaşam hakkını gasp eden bir proje olduğunu Beton Kanal’ın bütün arkadaşlarıma aktarmak isterim. Beton Kanal’ın bölgesel ve küresel bir iklim tehdidi olduğunu da belirtmek lazım. Beton Kanal iklim krizini artırmakla kalmayacak, bu krize karşı alınmakta olan önlemleri de ne yazık ki şehrimiz adına etkisiz hale getirecektir.”

İstanbul’un ikliminde meydana gelecek olumsuzlukların etkisi ulusal ve küresel boyutta hepimizi etkileyecektir.

Beş temel strateji

İmamoğlu’nun açıklamasına göre İstanbul İklim Eylem Planı kapsamında belirlenen beş temel strateji şu şekilde:

  • Sera gazı emisyonlarının azatılması ve iklim krizine uyum sağlama kapasitesinin artırılması
  • İklim adaletinin sağlanması,
  • İklim krizine yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi,
  • Ekolojinin ve doğal kaynaklarının korunması,
  • Yaşam döngüsünün desteklenmesi ve karbon ayak izinin azaltılması.

Stratejik hedefler

Bu stratejiler kapsamında hayata geçirilmesi planlanan hedefler ise şu şekilde açıklandı:

  • Tüm otomobil ve taksilerin kademeli olarak elektrikli olması,
  • Şehir içindeki yolculukların yüzde 35’inin toplu taşıma ile gerçekleştirilmesi,
  • Deniz ulaşım oranının yüzde 10 seviyesine çıkarılması,
  • Günlük yolculukların yüzde 50’sinin yürüyüş ve bisiklet ile gerçekleştirilmesi,
  • Su kayıp ve kaçaklarının azaltılması,
  • Kişi başına su kullanımının yüzde 11 azaltılması,
  • Organik atıkların en az yüzde 50 geri kazanılması,
  • Kentsel donatılarda yüzde 100 enerji verimliliğinin sağlanması,
  • Yenilebilir kaynaklardan yüzde 55 enerji tedariki,
  • Çöp gazının yüzde 95’inin enerjiye çevrilmesi,
  • Organik atıklarının yüzde 100 geri dönüştürülmesi,
  • Kâğıt ve ambalaj atıklarının yüzde 100 geri dönüştürülmesi,
  • İBB binalarında enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması,
  • İETT filosunun yüzde 100’nün elektrikli olması.

Bisiklet yolu 650 kilometreye çıkacak

İmamoğlu açıklamasında “İstanbul dayanıklı bir kent olacak. Metro hatlarımızın uzunluğunu 630 kilometreye çıkartma hedefi koyduk. Park-et – devam et alanlarını genişletiyor, vatandaşlarımızı toplu taşımaya yönlendirme adımlarımızı daha da hızlı hale getiriyoruz. Bisiklet yollarını 650 kilometreye çıkartıyoruz” dedi.

İBB’nin iklim değişikliğiyle mücadele için bir araya gelen belediyelerin oluşturduğu C40’a üye olan Türkiye’deki ilk ve tek belediye olduğunu söyleyen İmamoğlu “1,5 yıl önce başlattığımız çalışmalar ve C40 ağının teknik desteğiyle 2050 yılında İstanbul’un karbon nötr ve iklim krizine dayanıklı bir kent adımları belirleyip somut yol haritasını tanımladık” dedi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.