Hükümetin sokak hayvanları konusunda hazırladığı yasa tasarısının detaylarının kamuoyuna ‘sızdırıldığı’ iddia edildi. A Haber’in aktardığı detaylara göre bu tasarı, sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesini ve belirli bir süre içinde sahiplenilmemeleri durumunda ‘uyutulmaları’ adı altında öldürülmelerini öngörüyor. Yasa tasarısı, evcil hayvanını sokağa atanlara verilen cezanın 50 bin TL’ye çıkarılmasını da içeriyor.
Yaşam savunucuları ve hayvan hakları savunucuları, tasarıya karşı Türkiye genelinde protesto gösterileri düzenliyor. Muhalefet partileri ve hayvan hakları örgütleri, tasarının Meclis‘e gelmeden geri çekilmesi çağrısında bulunuyor. Anket sonuçları, halkın büyük bir bölümünün hayvanların öldürülmesine karşı olduğunu gösteriyor.
Hükümete yakın medya organlarından A Haber’in ulaştığı yasa tasarısının detaylarına göre, sokak hayvanlarının uyutulması maddesi hala taslakta yer alıyor. Sahipsiz hayvanların toplanarak bakım evlerine götürülmesi ve bir ay içinde sahiplenilmezlerse öldürülmeleri planlanıyor. Ayrıca, evcil hayvanını sokağa atanlara verilen ceza 2 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarılacak. Belediyelere ise üç yıl içinde bakımevleri kurma görevi verilecek ve bu süreçte hayvanlara yönelik yetkileri artırılacak.
Yasa tasarısının diğer detayları şöyle:
Türkiye’nin birçok kentinde, hayvan hakları savunucuları eylemlerine devam ediyor. ‘Uyutma’ adı altında sokak hayvanlarının toplu bir şekilde katledilmesini öngören tasarının geri çekilmesi için protestolar düzenleniyor.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi İstanbul Beşiktaş’taki İskele Meydanı’nda her gün 17:00 – 20:00 saatleri arasında toplanıp yasa tasarısını protesto ediyor. Hayvan hakları örgütlerinin yanı sıra Türkiye’nin pek çok ilinde çeşitli sivil toplum örgütleri de eylemlere destek veriyor.
Areda Survey‘in bin sekiz yüz kişiyle gerçekleştirdiği anket, sokak hayvanlarına yönelik yeni yasa tasarısının kamuoyundaki yankılarını ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, halkın büyük bir kısmı sokak hayvanlarının öldürülmesini desteklemiyor.
Katılımcıların yüzde 53,7’si sokak hayvanlarını tehlikeli bulmadığını belirtti. Buna karşılık yüzde 41,3’ü hayvanları tehlikeli bulduğunu ifade etti.
Ayrıca, katılımcıların yüzde 51’i sokak hayvanlarının doğal ortamlarında bırakılması gerektiğini düşünürken, yüzde 44,1’i hayvanların toplanıp barınaklara götürülmesi gerektiğini savundu. İnsana saldıran köpeklere ne yapılması gerektiği sorusuna ise katılımcıların yüzde 40,5’i bu köpeklerin barınaklara alınmasını, yüzde 35,6’sı ise rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi. Uyutulmaları gerektiğini düşünenler ise yüzde 16,4 gibi düşük bir oranda kaldı.
Areda Survey’in sonuçlarına göre, halkın yüzde 67,2’si sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını desteklerken, yüzde 29,3’ü bu uygulamayı doğru bulmuyor. Sokak hayvanlarına yönelik belediye çalışmalarını yetersiz bulanların oranı ise yüzde 49,5 olarak kaydedildi. Yüzde 19,9’luk bir kesim belediyelerin çalışmalarını yeterli bulurken, yüzde 18,1’lik bir kesim ise bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığını belirtti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…