İliç’teki keşifte bilirkişiler hakkında suç duyurusu: Rapor gerçeğe aykırı

Erzincan, İliç’te 12 yıldır faaliyet gösteren Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeni şirketinin Çöpler Altın Madeni’nin kapatılması için açılan dava kapsamında yapılan keşiften çıkan rapor suç duyurusuna konu oldu.

Keşfe Erzincan’daki siyanür saçan şirketin faaliyetlerini duyuran ve yıllardır bunun için mücadele eden davacı Sedat Cezayirlioğlu ve gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal alınmamıştı.

Erzincan halkı siyanür soluyor

Cezayirlioğlu, bilirkişiler hakkında, ‘gerçeğe aykırı rapor hazırladıkları’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Şirketin faaliyetleri siyanür sızıntısından sonra oluşan kamuoyu baskısının akabinde ancak kapatılabilmişti. 77 gündür kapalı olan maden şirketin sahasında yapılan keşifteki bilirkişiler hakkında yaptıkları şikayete ilişkin Atal, şunları söyledi:

“İliç Asliye hukuk Mahkemesi’ndeki davadaki tespit dosyasında Jandarma, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ve Anagold şirketinin siyanürün maden sahası ve membranlı alan dışına taştığını gösteren rapor ve beyanlarına rağmen, aksini yazarak şirketi aklamaya çalışan fen bilirkişisi ve ziraat bilirkişisini ‘gerçeğe aykırı bilirkişi raporu düzenlemek’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından şikayet ettik. İliç Asliye Hukuk mahkemesinin 2022 / 14. D.İş. sayılı dosyasındaki suç niteliğindeki tespit raporu hukuken yok hükmündedir.”

Erzincan halkının siyanür soluduğu İliç’te bilirkişi keşfi
‣Siyanür saçan maden şirketinin buharlaştırıcıları mecliste
‣Altın madeni kapasitesini artırırsa Fırat Nehri ölecek

Suç duyurusuyla birlikte sahada yeniden bilirkişi keşfi yapılması talebinde de bulunuldu.

Halk TV’nin aktardığına göre; Atal, suç duyurusuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Çünkü ziraat bilirkişisi, Sabırlı Deresi’ni akan bir dere olduğunu görüntülü olarak ispat ettiğimiz halde, raporunda ‘kuru dere’ olarak gösterdi. Yine aynı ziraat bilirkişisi, ‘zeminde oluşması beklenen yüzey akışı izine rastlanmamıştır’ diyerek Anagold şirketini aklama gayretine girdi. Halbuki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 8 Ağustos 2022 tarihinde Sedat Cezayirlioğlu’nun yazdığı yazıya verdiği cevapta, burada zehirlenmiş toprakların taşındığını belirtmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı siyanür ile zehirlenmiş toprakların taşındığını belirtirken ziraat bilirkişisi, sanki burada hiçbir akış olmamış gibi gerçeğe aykırı rapor düzenliyor.”

Anagold Madencilik, Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısını doğruladı
İliç’teki siyanür sızıntısıyla ilgili Bakanlık ve şirket yöneticilerine suç duyurusu

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi