Kategoriler: İliç FaciasıManşet

İliç’teki faciadan sorumlu şirket Anagold Madencilik, çalışanları işten çıkardı

Yazar:
Haber Merkezi

Erzincan, İliç‘teki Çöpler Altın Madeni‘nin işletmecisi Anagold Madencilik, Şubat 2024’te 9 işçinin altında kaldığı siyanürlü liç yığını olayından aylar sonra 187 çalışanı işten çıkardığını duyurdu:

“Elim olayın ardından, yoğun ve zorlu bir çalışma süreci devam ederken, üretim faaliyetlerimizin durdurulması nedeniyle mevcut tüm kaynaklarımız öncelikle arama, sonrasında da çevresel iyileştirme, güvenlik artırıcı önlemler ve rehabilitasyon çalışmalarına aktarılmıştır. Olayın ardından 6 ay boyunca içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik duruma ve hiçbir çalışanımızı mağdur etmeme çabamıza rağmen maalesef uzun bir zaman dilimine yayılacak olan bu çalışmaların uzun vadeli etkisi ve kapsamı göz önünde bulundurulduğunda, bazı operasyonel değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda, 187 çalışma arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz.”

İliç’te işçiler tedirgin: Adı olacak Babagold, kişiler aynı, tabelalar farklı
İliçli teyzeler anlatıyor: Kanadalı kim ki ben bir şey diyebileyim, Türkiye bile değil
İliç, Anagold’un ‘nüfusuna kaydedilmiş’

Halk TV’den Ferit Demir ise İliç’te işçilerin bu sabah (19 Ağustos) saatlerinde işe gitmek için şirkete gittiklerinde kapıdan bile alınmadığını aktardı, toplamda 1800 kişinin işten çıkarıldığını söyledi:

“Bugün hiçbir çalışan sahaya, şantiye alanına alınmadı. Anagold’un 610 çalışanın 167’sinin işine son verildi. Taşeron işçilerle beraber 3 bin kişi çalışıyor. Toplamda 1800 işçi işten çıkarıldı.”

Öncelikli işten çıkarılanlar listesi

Anagold Madencilik, işçilere dün (18 Ağustos) bir bilgilendirme notu gönderdi. Notta “işten ayrılış paketleri“ne, “ücretsiz izin tercihi durumunda uygulanacak koşullara“, “kimlerin işten çıkarılmaya uygun görüldüğüne” ve “kimlerin yeniden iş alımı olunca öncelik konumunda olacağına” ilişkin ayrıntılı bilgi verildi:

“İş akdi sonlandırılacak çalışanlarımızın belirlenmesinde göz önünde bulundurduğumuz bazı kriterler aşağıda paylaşılmıştır. Buna göre:

  • Yığın liç operasyonu tamamıyla sonlandırılmıştır ve bu sebepten dolayı Oksit Proses bölümü kapatılmıştır. Bu kapsamda, şimdilik diğer bölümlere transfer edilemeyen oksit çalışanları,
  • Disiplin cezası alanlar, düşük performanslı veya emekli çalışanlar,
  • Çeşitli sebeplerle 45 günden fazla devamsızlık yapanlar,
  • Durdurulan faaliyetler nedeniyle mevcut durumda pozisyonuna ihtiyaç duyulmayan çalışanlar arasından seçim yapılmıştır. “

Ücretsiz izni onaylayanlar ve anlaşmaya varılanlara uygulanacak paket

Anagold Madencilik’in bilgi notunda ücretsiz izni kullanacak çalışanlar ve anlaşma yapılan çalışanlar için ayrı paketlere ilişkin bilgi verdi:

“Toplu işten çıkarma kapsamında değerlendirilen ve ücretsiz izne çıkmak yerine anlaşarak ayrılmayı tercih eden çalışanlarımız için ise planlanan ayrılış paketinin detayları aşağıda verilmiştir.

Yasal haklarına (kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, biriken yıllık izin, hak edilmiş ücret) ek olarak;

  • Ek tazminat 4 net maaş,
  • Çocuk başına 15 bin TL eğitim yardımı (18 yaşından küçük ve eğitimine devam eden çocuklar için),
  • 35 bin TL kış yakacak yardımı,
  • Farklı şehirlere dönecek olan çalışanlarımızın taşınma masrafının Anagold tarafından karşılanması (02.09.2024 tarihine kadar geçerlidir).

Ücretsiz izne ayrıldıktan sonra kariyer hayatına farklı şekilde devam etme kararı alan çalışanlarımız için ise (2024 yılı ile sınırlı olmak kaydıyla) ayrıldıkları tarihte önerdiğimiz paket (kıdem ve ihbar tazminatı dahil) aynen geçerli olacak olup herhangi bir hak kaybı yaşanmayacaktır. Ayrıca, ücretsiz izne ayrılmayı tercih eden çalışanlarımız için 2024 yılı boyunca kendileri ve aileleri adına yaptırılan özel sağlık sigortası devam ettirilecektir.

Belirsiz konular aşılıp üretime yeniden başladığımızda her türlü öncelik bu yazının yayınlandığı tarihte toplu işten çıkarma kapsamına alınan ve ücretsiz izne ayrılmayı talep eden çalışanlarımızda olacaktır.”

TTB: İliç madeni kapatılsın, siyanürlü altın madenciliği yasaklansın
İşçi sendikaları: İliç felaketinin sebebi üretim baskısı
İliç’te ‘kapasite artışı iznini’ de eski Çevre Bakanı Murat Kurum vermiş

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024