‘İliç’te siyanür sızdıran şirket, gözünü Dersim’e dikti’

DERSİM- Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM), Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni‘ndeki siyanür sızıntısıyla gündeme gelen Kanada merkezli SSR Mining ve Çalık Grubu’na bağlı Lidya Madencilik ortaklığındaki Anagold Madencilik‘in, Ovacık‘ın köylerinde altın arama çalışmalarına başladığını açıkladı.

“Ovacık köylerinde siyanürlü altın çalışmasının başlatılması an meselesi” diyen DAM, ilk etapta Cevizlidere (Merxo), Otlu Bahçe (Xezku), Yazı Ören (Velolar) köylerinin pilot bölge olarak seçildiğini söyledi ve 2019 yılında Dersim’de 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verildiğini hatırlattı.

Buna göre Cevizlidere köyü birinci, Karayonca köyü ikinci, Karaoğlan köyü üçüncü, Doludibek köyü dördüncü ve merkeze bağlı Geyiksuyu köyü Sin mezrası ise beşinci ruhsat sahası olarak belirlenmişti.

Çalık Grubu’nun uzun süredir Ovacık köyleri arasında ‘mekik dokuduğunu’ ve görevlilerinin köylüleri arazilerini kiralama konusunda ikna etmeye çabaladığını aktaran Merkez, şirketin yol kat ettiğini ancak arazileri kiralama veya satın alma uğraşlarının henüz bitmediğini kaydetti:

“Konu hakkında sorularımızı yanıtlayan köylüler, arazilerini asla satmayacaklarını söylese de ikircikli bir tavır şu an hüküm sürüyor. İkili ilişki üzerinden süren ikna yöntemi komşular arası kuşkuya ve güvensizliğe neden olmuş durumda.”

Tehdit ediyor, ‘Devlet arkamızda’ diyorlar

DAM’ın dile getirdiği iddialara göre, şirket görevlilerinin bazı aracıları kullanarak yaydıkları propaganda, köy sakinleri üzerindeki oldukça etkili.

Merkez’in açıklamasına göre madencilik faaliyeti sürdüren şirketler aynı zamanda devlet desteğini arkalarına aldıklarını, karakolların da bölgeye girişlerde kendilerine güvence verdiklerini söyleyerek halkı üstü kapalı tehdit ediyor.

‣ Dersim’deki izinsiz maden araması durduruldu
‣ Munzur’a iyi haber: Danıştay yapılmak istenen iki HES’le ilgili iptal kararını onadı

DAM’DAN Dersim halkına çağrı: Bu şirketlere kapınızı açmayın

“Bu şirketler Dersim’i Erzincan İliç’e çevirmek istiyor” diyen Dersim Araştırmaları Merkezi, halka da topraklarını savunmaları konusunda şu çağrıyı yaptı:

“Girdikleri her bölgeyi tarumar eden bu doğa katili şirketlere Dersim halkı yol vermemelidir. Karadeniz’den Ege’ye Trakya’dan Doğu Anadolu’ya yaptıkları doğa tahribatları ile bilinen bu şirketlere hiçbir koşulda halkımız kapısını açmamalıdır. ‘Bakır, krom çıkarıyoruz’ sözlerine itibar etmemelidir. Yersiz yurtsuz kalmak istemiyorsanız tavır alın, köylerinizi açgözlü şirketlerin eline bırakmayın. Dersim halkı ve kurumları buna müsaade etmemeli; her karış toprağı bedeninden bir parça görüp madencilik faaliyetine yol vermemelidir.

Madencilerin her teklifi kefeninize atılan birer ilmiktir. Doğanıza, kutsal nehirlerinize, ziyaretlerinize sahip çıkın, onları siyanürle zehirlemeyin ve topraksız kalmayın!”