İktidar kulaklarını tıkadı: AFAD’a yönelik sorular yanıtsız

İktidarın, depremdeki arama kurtarma faaliyetlerinde yaşanan zafiyette hataları sorgulanan AFAD ile ilgili sorulara kulak tıkadığı ortaya çıktı. Kuruma ilişkin kritik soru önergelerine tek bir yanıt gelmedi.

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Maraş ve Hatay başta olmak üzere 10 kentte büyük yıkımlara neden oldu.

BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre, depremlerin ardından iktidarın depreme yönelik kayıtsızlığı da tartışılmaya başlandı. Muhalefetin TBMM çatısı altında depreme karşı alınması gereken önlemlere ilişkin atılmasını istediği adımların tamamına yakını iktidara takıldı.

TBMM’ye sunulan çok sayıda araştırma, genel görüşme ve soru önergeleri AKP milletvekilleri ve bakanların ilgisini çekmedi.

Felaketten yalnızca 18 gün önce Meclis’e sunulan araştırma önergesi dahi Meclis’in tozlu raflarına kaldırıldı. Benzer bir tablonun AFAD’a yönelik soru önergelerinde de yaşandığı belirlendi.

Kaynaklar açıklanmadı

TBMM’nin verilerine göre, Ocak 2022-Şubat 2023 döneminde Meclis Başkanlığı’na sunulan AFAD konulu soru önergelerinin neredeyse hiçbirisi yanıt bulmadı.

Yanıtlanmayan önergeler arasında, Sayıştay’ın AFAD’a yönelik usulsüzlük tespitleri de yer aldı. AFAD’ın kaynaklarının nerelere kullanıldığının açığa çıkarılması amacıyla sorulan sorular da cevapsız bırakıldı.

AFAD’a yönelik yanıtsız bırakılan sorulardan bazıları kayıtlara şöyle geçti:

  • 2013 yılı Sayıştay raporunda ifade edildiği üzere, AFAD’daki kamu zararı iddialarına ilişkin başlatılmış bir yasal süreç var mıdır?
  • AFAD kurulduğu günden bugüne ne kadar bağış toplamıştır? Bu bağışlar hangi işler için kullanılmıştır?
  • AFAD’ın yıllara göre kaynak aktardığı il özel idareleri hangileridir?
  • AFAD’ın Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan ve adına, “Özel hesap” denilen bir harcama kaleminden son 10 yılda toplam ne kadar harcama yapılmıştır?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR