COP25İklim KriziManşet

İklim Risk Endeksi açıklandı: Zenginlik de kurtarmıyor

0

Dünyaca ünlü Alman düşünce kuruluşu Germanwatch, yıllık düzenli olarak yayımladığı çalışması “İklim Risk Endeksi”ni kamuoyu ile paylaştı. Her yıl Germanwatch tarafından yayımlanan İklim Risk Endeksi 2020 (Climate Risk Index) ülkeleri, aşırı hava olaylarına karşı savunmasızlıklarına göre sıralıyor.

Rapor iklim kriziyle ilişkili aşırı hava olaylarının sadece Myanmar ve Haiti gibi yoksul ülkeleri değil, dünyanın en zengin ülkelerini de etkilediğini gösteriyor. Japonya, 2018 yılında aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ülke olurken, Almanya ve Kanada da en çok etkilenen ilk 10 ülke arasındaydı. Rapor; bilim insanlarının iklim kriziyle giderek kötüleştiğini ortaya koyduğu sıcak hava dalgalarının neden olduğu hasarı da gösteriyor.

Aşırı hava olaylarından etkilenen ülkeler arasında Hindistan 2018’de en kötü etkilenen beşinci, ABD 12’nci ülke. Son 20 yıla bakıldığında ise, Vietnam altıncı, Bangladeş yedinci ve Fransa da 15’inci sırayı alarak, son 20 yıl içerisinde aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ülkeler olarak belirlenmiş.

Rapor aynı zamanda Madrid’de 2-13 Aralık tarihlerinde düzenlenen BM İklim Zirvesi – COP25’in önemine de atıfta bulunuyor. İklim krizinin etkileri tüm dünyada kalıcı kayıp ve zarara neden olmaya başlamışken, halen  arazi, kültür ve can kayıplarını telafi edecek özel bir BM iklim finansman mekanizması bulunmuyor. Bu zamana kadar endüstriyelleşmiş ülkeler bunu

İklim krizinin finansmanı COP25 gündeminde

Ancak ilk defa, COP25’te iklim bağlantılı kayıp ve zararlar için finansal destek konusu zirvenin gündemine oturmuş durumda. COP25, en yoksul ve en savunmasız ülkeler için bu nedenle büyük önem taşıyor. Devletlerin, iklim krizinden en çok etkilenenlere destek verecek bir anlaşmaya varmalarını, en azından bunun gerekliliğini kabul etmelerini talep ediyorlar.

Aksi takdirde, en yoksul ülkeler, iklim değişikliğinin sonuçları ile başa çıkmak için kredi kullanmaya devam edecek. Bu da aşırı borçlanma tehdidi ve zaten hassas olan ekonomilerinin baltalanacağı anlamına geliyor.

 

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.