COP28ManşetTürkiye

[COP28) İklim örgütlerinden Türkiye’nin baş müzakerecisine mektup: Fosil yakıtlardan çıkışı destekleyin

0

Türkiye’nin iklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum ve düşünce kuruluşları, Türkiye‘nin Dubai‘de son gününe giren COP 28 kararlarına ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda alması gerektiği pozisyona dair taleplerini Başmüzakereci Fatma Varank ve müzakere heyetine bir mektup aracılığıyla iletti.

Türkiye’nin uluslararası iklim yönetişiminde yapıcı bir rol almasının önemini vurgulayan kuruluşlar,  konferans kararı olarak fosil yakıtlardan çıkışı desteklemesini ve Küresel Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Taahhüdü’nü imzalamasını talep etti.

Mektubun tamamı şöyle:

“Sayın Fatma Varank,

Türkiye’de iklim alanında faaliyet gösteren sivil toplum ve düşünce kuruluşları olarak, COP 28’in kapanışına kısa bir zaman kalmışken, görüşlerimizi aktarmak isteriz.

Sizlerin de bildiği gibi Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP 28) “fosil yakıtlardan çıkış” ve “fosil yakıtların tüketiminin azaltılması” ifadeleri ile “fosil yakıtlar”ın konferans gündemine doğrudan girmesi açısından önem taşımaktadır. İklim biliminin ortaya koyduğu bulgular, küresel ısınmanın kritik eşik olan 1,5 derecede sınırlandırılabilmesi için fosil yakıtların 2050’ye kadar terk edilmesinin şart olduğunu işaret etmektedir.

COP 28’in kapanışına ve kararların netleşmesine çok kısa bir zaman kalmışken, Paris Anlaşması ve İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf ülkelerin dünyamızı iklim kriziyle mücadelede doğru yola sokmak için tarihi bir fırsatı bulunuyor. Fosil yakıt ithalatçısı konumunda olan Türkiye’nin bu fırsatı nasıl değerlendireceği ise, küresel iklim yönetişiminde yeri açısından belirleyici olacak.

Bu tespitler ışığında ülkemizin COP 28’de:

  • Konferans kararı olarak “fosil yakıtlardan çıkış”ı desteklemesini,
  • Küresel Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Taahhüdünü imzalamasını talep ediyoruz.

Bu adımlar ile Türkiye, küresel çapta inisiyatif alabilecek ve yakın gelecekteki kaçınılmaz olan dönüşümde kendisine yakışan bir konum sağlayabilecektir. Türkiye’nin, bu doğrultuda sergileyeceği irade ve uluslararası arenada göstereceği işbirliği COP 28’in çok önemli bir kazanımı olarak durmaktadır.”

İmzacı kurumlar:

  • Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)
  • Yeşil Düşünce Derneği
  • WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
  • İstanbul Politikalar Merkezi
  • İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği
  • İklim İçin 350

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.