İklim KriziManşet

İklim Mağdurları Forumu: 1,5 derece hedefini tutturmak hayat memat meselesi!

0

1 milyardan fazla insanı temsil eden 48 ülkenin üye olduğu İklim Mağdurları Forumu (Climate Vulnerable Forum) devam etmekte olan Bonn İklim Müzakereleri hakkında basın toplantısı yaptı ve yazılı bir açıklama yayınladı.

Görüşmelerdeki ilerlemeyi olumlu karşılayan Forum, özellikle işbirliğini geliştirmenin önemine vurgu yaptı. Son zamanlarda ABD ve Başkan Trump etrafında dönen tartışmalara da cevap veren Forum açıklamasında “Mağdur Ülkeler Forumu üyeleri ve birçok diğer ülke daha güçlü hedefler koymaya devam ettikçe, Paris Anlaşması’nın hedeflerine daha hızlı bir biçimde ulaşacağız ve anlaşmayı baltalamaya çalışan istisnai çabalar da boşa çıkacak.” dedi.

Bonn’daki BM İklim Değişikliği Konferans’ının bitmesine bir gün kala yayınlanan açıklamada özellikle, Paris Anlaşması’nın hedeflerine bağlı kalmak ve 1.5 derece hedefini tutturmak için işbirliğinin giderek artarak devam etmesi gerektiği ifade edildi.

Etiyopya Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Debasu Bayleyeng Eyasu, “1,5 derece hedefini tutturmak bir hayat memat meselesi.” dedi. “İklim için eyleme geçmek, riskleri azaltacak, havayı temizleyecek, binlerce yeni iş alanı yaratacak, finansal istikrarsızlıkları ortadan kaldırabilecek ve yerel kaynaklarımızı sürdürülebilir bir içimde kullanmamızın yolunu açacaktır.” diye ekledi.

Filipinler İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Emmanuel M. De Guzman ise, Trump’ın seçim sloganına atıf yaparak “iklim eylemi olmadan hiçbir ülke tekrar harika olmayacak (Without Climate Action, no country will be great again)” dedi. De Guzman “Mağdur Ülkeler Forumu üyeleri ve birçok diğer ülke daha güçlü hedefler koymaya devam ettikçe, Paris Anlaşması’nın hedeflerine daha hızlı bir biçimde ulaşacağız ve anlaşmayı baltalamaya çalışan istisnai çabalar da boşa çıkacak.” diye ekledi.

İklim Mağdurları Forumu tarafından yayınlanan bildiri 2018 yılının önemine de, “2018 yılında tüm ülkeler Paris Anlaşması’nın ruhuna uygun bir biçimde hedeflerini güçlendirmeliler.” sözleri ile dikkat çekti.

Basın toplantısında konuşan Kosta Rika İklim Baş Müzakerecisi William Calvo ise ülkesinden örnek vererek iklim eyleminin ne kadar başarılı olabileceğini ortaya koydu. “Kosta Rika yılın neredeyse tamamında %100 yenilenebilir enerji kullanıyor. Ama burada durmayacağız, şimdi de ulaşım sektörünü karbonsuzlaştırmaya başladık.”

İklim Mağdurları Forumu aynı zamanda Paris Anlaşması çerçevesindeki Yeşil İklim Fonu’nda biriken fonların bir an önce gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için harekete geçirilmesi gerektiğini de vurguladı.

Basın toplantısında aynı zamanda bu seneki iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Fiji ile son iklim zirvesine ev sahibi yapan Fas’ın Forum üyesi olması dolayısı ile özel bir etkinlik yapılacağını da kamuoyuna duyurdu.

İklim Mağdurları Forumu

İklim Mağdurları Forumu, Afrika, Asya, Karayipler, Latin Amerika ve Pasifik’ten 48 ülkenin, ortak amaçlar doğrultusunda küresel iklim değişikliği ile mücadele amacı ile 2009 yılında kuruldu.

Forumun 2016-2018 başkanlığını ise Etiyopya yürütmekte.

Forum’un üyesi ülkeler ise şöyle;

Afganistan, bangladeş, Barbados, Bhutan, Burkina Faso, Kamboçya, Komoros, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Fiji, Gana, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Kenya, Kiribati, Madagaskar, Malawi, Maldivler, Marshal Adaları, Moğolistan, Fas, Nepal, Nijer, Palau, Papua Yeni Gine, Fililipler (Başkan), Rwanda, Saint Lucia, Senegal, Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Timor-Leste, Tunus, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam ve Yemen

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.