Manşetİklim Krizi

İklim krizini hesaba katan hava tahmincilerinin önemi giderek artıyor

0
Fotoğraf: Philipp Guelland/EPA

*Bloomberg Green’den Jonathan Tirone’un haberi Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir.

Dünya genelinde rekor kıran kış sıcaklıkları, modellere dayanarak iklim değişikliğinin ekonomik etkisini çözmeye çalışan kamu hizmetleri ve finans sektöründen hava tahmincileri üzerinde bir baskı yarattı.

Anormal derecede yüksek sıcaklıklar, yakıt talebinin azalmasıyla birlikte enerji üreticileri için milyar dolarlık yatırım kaybına yol açtı. Çünkü bu kış, ev sahiplerinden ağır sanayiye kadar hiç kimsenin her zaman tükettiği ısıya ihtiyacı olmadı.

Avrupa’da normalin 3.4 derece üstünde sıcaklık

Özellikle Avrupa normalin 3.4 derece üstünde sıcaklıklardan etkilendi. Gözlemlenen bu aşırı değişim, meteorologların mevsimsel kalıpları haftalık hatta aylık tahminler üzerinden gerçekleştirmelerine olanak sağlayan sistemlere odaklanmayı keskinleştirdi.

İsviçre’de yapay kar ile yapılan tren yolu Fotoğraf: Gian Ehrenzeller/AP

Dünya Enerji ve Meteroloji Konseyi‘ne başkanlık eden ve İngiltere’deki Enel SpA ve National Grid Plc gibi şirketlere yeni tahmin araçları geliştiren Alberto Troccoli, “Çalışmalarımız gittikçe daha önemli hale geliyor” dedi.

Troccoli konuşmasını “Talep her zaman iklim tarafından yönlendirildi ancak üretimin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini incelemek için artık daha da fazla alan var” diye sürdürdü.

‘Copernicus’un rolü önem kazanıyor’

Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘ne göre, bu yılın eşi benzeri görülmemiş kış sıcağı geçen ay,  hem Avrupa’da hem de küresel olarak en sıcak ikinci Şubat ayının yaşanmasıyla gözlemlendi. Avrupa Birliği programı, aylık ve mevsimsel tahminleri için dünyanın dört bir yanındaki uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından milyarlarca ölçüm kullanıyor. Program, bu kış mevsiminin en sıcak kış mevsimi olduğunu tespit etti.

Şubat 2020 Grafik: Copernicus

Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, e-postayla yaptığı açıklamada, “Bu, kendi başına gerçekten aşırı bir olay” dedi. Bu tür olayların küresel ısınma ile daha aşırı hale geldiğine değinen Buontempo “Şimdi Copernicus’un rolü her zamankinden daha fazla önem kazanıyor” ifadelerini kullandı.

Copernicus mevsimsel hava modelleri bu kışın oldukça iyi performans gösterdi. Kasım ayındaki görünümü kontrol eden kamu hizmetleri ve enerji üreticileri, Kuzey Avrupa’da yüzde 70’ten daha fazla ihtimalle, Akdeniz havzasında ise yüzde 90 ihtimalle normalden daha yüksek sıcaklıklar gözleneceğini görmüş olacaklardı.

Diğer hava tahminleri ise farklı bir gözlemde bulundu ve Arktik’ten gelecek soğuk hava dalgasının Avrupa’yı her zamanki gibi etkisi altına alacağını öngördüler. Pennsylvania merkezli AccuWeather ve Maryland merkezli ticari bir şirket bu kışın diğer kışlardan daha soğuk olacağı tahmininde bulundu ve ABD’deki ısıtma masraflarının artacağını öne sürdü.

Copernicus enerji operasyonel hizmetini yürüten Troccoli, iklimin enerji arzı ve talebinde oynadığı rolü analiz etmek için araçlar sağlayan modeller için “Modellerimiz mükemmel değil ama size iyi bir gösterge veriyor” dedi. Copernicus tarafından yürütülen mevsimsel hava modelinin, “oldukça iyi bir ölçüde” doğruluğu sağlamak için otuz yılı aşkın bir süredir rafine edildiğini söyledi.

Troccoli, geçen yıl Enerji Endüstrisi için Hava ve İklim Hizmetleri’ni yayınlayan İtalyan bir bilim insanı. Şimdi ise atmosferik basınç sistemlerindeki aylık değişikliklerin ekonomik aktiviteyi nasıl etkilediğini göstermek için yeni veri kümelerini eşleştiriyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.