Dünyaİklim KriziManşet

İklim krizi: Yaklaşan El Niño ile Kuzey Atlantik’te deniz yüzeyi sıcaklıkları rekor kırdı

0
sıcaklık
Fotoğraf: NOAA

Kuzey Atlantik‘teki deniz yüzeyi sıcaklıkları, devamlı olarak günlük rekorlar kırmaya devam ediyor.

Bölgedeki günlük deniz yüzeyi sıcaklıkları anomalileri Mart 2023’ün ilk haftasından bu yana, küresel uydu gözlemlerinin başladığı 1981’den beri kaydedilen sıcaklıkların üzerinde seyrediyor.

Bu ay boyunca, Kuzey Atlantik okyanusundaki deniz yüzeyi sıcaklıkları, haziran ayında kaydedilen önceki en sıcak günlük yüzey sıcaklıklarından yaklaşık 0,5°C daha yüksekti.

sıcaklık

Grafik: Climate Reanalyzer

The Guardian‘ın aktardığına göre, genellikle ağustos ayının sonuna doğru zirve yapan Kuzey Atlantik’teki günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları, iklim bilimciler ve tahminciler tarafından yakından takip ediliyor.

Rekor kıran deniz yüzeyi sıcaklıkları Kuzey Atlantik ile sınırlı kalmadı. Mart ayının sonundan bu yana günlük küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları, kayıtların başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Nisan başında 21,2°C ile zirve yapan sıcaklıklar Mart 2016’daki 21°C’lik rekoru geride bıraktı. Şu anki günlük küresel deniz yüzeyi sıcaklık ortalaması, önceki haziran rekorundan 0,2°C üzerinde seyrederek 20,9°C olarak kaydedildi.

sıcaklık

Rekor sıcaklıklarda El Niño’nun payı büyük

Normalden yüksek olan bu küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları, tropikal Pasifik Okyanusu‘nun orta ve doğu kısımlarında ortalamadan daha sıcak deniz yüzeyi sıcaklıklarına yol açan gelişmekte olan El Niño ile bağlantılı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu El Niño’nun yüzde 84 ihtimalle en azından orta şiddetle önümüzdeki kış boyunca devam edeceğini ancak kasım ve ocak ayları arasındaki zirve yaparak yüzde 56 ihtimalle güçleneceğini belirtiyor.

Tropik Kuzey Atlantik üzerinde rüzgarla savrulan Sahra tozu konsantrasyonları, tipik olarak güneşten gelen ışımayı engelliyor. El Niño, küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları eğiliminde yükselişe yol açarken, bazı iklim bilimciler bu konsantrasyonların haziran ayında son 20 yılın en düşük seviyesinde olmasının yerel deniz yüzeyi sıcaklıklarından kısmen sorumlu olduğunu öne sürüyorlar.

İzlanda‘da, iki yerde 28°C’ye yaklaşan hava sıcaklıkları rekor kırdı. Egilsstaðaflugvöllur’da 27,9°C ve Hallormsstaður’da 27,8°C, yaz gün dönümünden önce İzlanda’da kaydedilen en yüksek sıcaklıklar olarak kayda geçti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.