İklim KriziManşetTarım-Gıda

İklim krizi, küresel kahve fiyatlarında rekora neden oluyor

0

Bilim insanları uzun süredir iklim değişikliğinin içtiğimiz kahveyi dahi etkileyeceğine dair uyarılarda bulunuyordu. Küresel kahve çekirdeği fiyatlarındaki ani artış bu yola çoktan girdiğimizi gösteriyor.

Kuraklık ve pandemi sırasındaki tedarik zinciri sorunlarının ardından önemli bir kahve üreticisi olan Brezilya’yı bu kez de temmuz ayında yaşanan beklenmedik aşırı soğuklar vurdu ve mahsulün üçte birini yok etti.

IBISWorld’e göre, küresel kahve fiyatlarının bu yıl kilogram başına 4,44 dolara sıçrayacağı tahmin ediliyor.

‘Bu artışı bekliyorduk’

Sidney merkezli Bay Black Roasters and Distillers‘ın kurucusu Tom Baker, bu yılki ilk sevkiyatın ağır bir fiyat etiketi ile gelmesiyle ani yükselişi fark etti.

The Guardian’a konuşan Baker, “Bu duygu neredeyse umutsuzluktu. Bunu bekliyorduk çünkü her şey arttı. Her satır öğesindeki tüm maliyetlerimiz. Cam, kahve, kağıt maliyetleri, etiket maliyetleri” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Shutterstock

Brezilya’da aşırı hava koşulları

IBISWorld’de kıdemli bir endüstri analisti olan Suzy Oo, navlun maliyetinin son zamanlarda kahve çekirdeği fiyatlarının 2014’ten bu yana en büyük artışına katkıda bulunduğunu söyledi.

Ancak en büyük etkinin iklim değişikliğinden kaynaklanacağını belirten Suzy Oo, dünyanın en büyük kahve çekirdeği tedarikçisi olan Brezilya’daki aşırı hava koşullarına işaret etti.

Brezilya’nın kahve üreten bölgelerindeki çiftçiler son yıllarda kuraklık ile boğuşuyordu. Temmuz ayında yaşanan aşırı soğuklar üreticileri daha da zor durumda bıraktı.

Soğuk havaya dayanıklı değil

İklim değişikliği sadece kahveyi değil, onun gibi gelişmek için spesifik koşullara ihtiyaç duyan çikolata ve şaraplık üzüm gibi birçok tarım ürünü için tehdit oluşturuyor.

Tropikal bir bitki olan kahve ağaçları, düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı değil. Buz parçacıkları yapraklarını yakıyor ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda ölmeye başlıyor. Tesislerin kurulması birkaç yıl sürdüğü için herhangi önemli bir kayıp üreticilerin batması için yeterli oluyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.