İklim krizi, küresel kahve fiyatlarında rekora neden oluyor

Dünyanın en büyük kahve çekirdeği üreticisi Brezilya'da yaşanan soğuk dalgası nedeniyle mahsulün üçte biri yok oldu. Küresel kahve fiyatlarının bu yıl kilogram başına 4,44 dolara sıçrayacağı tahmin ediliyor.

Bilim insanları uzun süredir iklim değişikliğinin içtiğimiz kahveyi dahi etkileyeceğine dair uyarılarda bulunuyordu. Küresel kahve çekirdeği fiyatlarındaki ani artış bu yola çoktan girdiğimizi gösteriyor.

Kuraklık ve pandemi sırasındaki tedarik zinciri sorunlarının ardından önemli bir kahve üreticisi olan Brezilya’yı bu kez de temmuz ayında yaşanan beklenmedik aşırı soğuklar vurdu ve mahsulün üçte birini yok etti.

IBISWorld’e göre, küresel kahve fiyatlarının bu yıl kilogram başına 4,44 dolara sıçrayacağı tahmin ediliyor.

‘Bu artışı bekliyorduk’

Sidney merkezli Bay Black Roasters and Distillers‘ın kurucusu Tom Baker, bu yılki ilk sevkiyatın ağır bir fiyat etiketi ile gelmesiyle ani yükselişi fark etti.

The Guardian’a konuşan Baker, “Bu duygu neredeyse umutsuzluktu. Bunu bekliyorduk çünkü her şey arttı. Her satır öğesindeki tüm maliyetlerimiz. Cam, kahve, kağıt maliyetleri, etiket maliyetleri” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Shutterstock

Brezilya’da aşırı hava koşulları

IBISWorld’de kıdemli bir endüstri analisti olan Suzy Oo, navlun maliyetinin son zamanlarda kahve çekirdeği fiyatlarının 2014’ten bu yana en büyük artışına katkıda bulunduğunu söyledi.

Ancak en büyük etkinin iklim değişikliğinden kaynaklanacağını belirten Suzy Oo, dünyanın en büyük kahve çekirdeği tedarikçisi olan Brezilya’daki aşırı hava koşullarına işaret etti.

Brezilya’nın kahve üreten bölgelerindeki çiftçiler son yıllarda kuraklık ile boğuşuyordu. Temmuz ayında yaşanan aşırı soğuklar üreticileri daha da zor durumda bıraktı.

Soğuk havaya dayanıklı değil

İklim değişikliği sadece kahveyi değil, onun gibi gelişmek için spesifik koşullara ihtiyaç duyan çikolata ve şaraplık üzüm gibi birçok tarım ürünü için tehdit oluşturuyor.

Tropikal bir bitki olan kahve ağaçları, düşük sıcaklıklara karşı dayanıklı değil. Buz parçacıkları yapraklarını yakıyor ve sıfırın altındaki sıcaklıklarda ölmeye başlıyor. Tesislerin kurulması birkaç yıl sürdüğü için herhangi önemli bir kayıp üreticilerin batması için yeterli oluyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

EN ÇOK OKUNANLAR