İklim krizi: Güney Sudan’da okullar 45°C’lik sıcak dalgası öncesi kapanıyor

Sudanlı yetkililer, iki hafta sürmesi beklenen aşırı sıcak dalgaları yaklaşırken, ailelere çocuklarını kapalı mekanlarda tutmaları yönünde uyarıda bulundu.

Güney Sudan’da, yaklaşan ve iki hafta sürmesi beklenen aşırı sıcak dalgalarına önlem olarak okullar bugünden (18 Mart) itibaren kapatılıyor.

Ülkenin sağlık ve eğitim bakanlıklarınca, 45°C’ye ulaşması beklenen sıcaklar yaklaşırken ailelere tüm çocukları kapalı mekanlarda tutumaları yönünde tavsiyede bulunuldu.

Yetkililer ayrıca bu süreçte açık olduğu tespit edilen tüm okulların kaydının silineceğine ilişkin uyarıda bulunurken bu kapanmanın ne kadar süreceğine ilişkin ise açıklamada bulunmadı.

AP’nin aktardığına göre; ayrıca bakanlıklar durumu izlemeye devam edeceklerini ve kamuoyunu bilgilendireceklerini duyurdu.

Başkent Juba‘da yaşayan Peter Garang kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Klimaların kurulabilmesi için okulların elektrik şebekesine bağlanması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en genç ülkelerinden biri olan Güney Sudan, yaygın ancak nadiren 40C’yi aşan sıcak dalgaları ile iklim krizine karşı özellikle savunmasız ülkeler arasında yer alıyor.

Fotoğraf: VOAStraightTalk

İklim adaletsizliği, kuraklık, sel vd

İklim krizi her ülkeyi farklı şekilde etkiliyor. Kriz karşısında halihazırda ekonomik, topluluk, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim vb yönlerden savunmasız durumda olan ülkeler/insanlar çok daha dezavantajlı konumda yer alıyor. Bu da iklim adaletsizliği sorununu doğuruyor.

İç çatışmaların yaşandığı Doğu Afrika ülkesinde kuraklık ve sel felaketleri de yaşam koşullarını zorlaştırıyor.

Dünya Gıda Programı’nın son ülke özetinde ise Güney Sudan’la ilgili olarak ülkenin şiddet, ekonomik istikrarsızlık, iklim değişikliği ve komşu Sudan‘daki çatışmalardan kaçan insanların akını nedeniyle “korkunç bir insani krizle karşı karşıya kalmaya devam ettiği” dile getirildi.

Ayrıca Ocak 2024’te de 818 bin savunmasız kişiye gıda ve nakit bazlı transferler yapıldığı bildirilmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR