İklim KriziManşetTarım-Gıda

İklim krizi buğdayı vurdu: Buğday fiyatları dokuz yılın zirvesinde

0

Ekmek, kek, pizza, simit ve birçok gıda ürününde ana madde niteliğinde kullanılan buğdayın fiyatı Kanada ve ABD’deki iklim krizine bağlı kuraklık ve Rusya’da tahıl ihracatına getirilen vergilerin arzı azaltması sonucu, geçen yılın haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 80 yükseldi.

Bloomberg’in aktardığına göre Vadeli buğday kontratları son 13 günün 11’inde yükseldi ve şimdi teknik olarak, 14 günlük RSI göstergesine göre aşırı alım bölgesinde bulunuyor.

İklim krizi etkisi

Avustralya’da ekim alanlarında hasara yol açan La Nina bağlantılı yağışların yanında, sel baskınları Kanada’dan sevkiyatı ve ABD’de kış dönemi buğdayının kalitesini olumsuz etkiliyor.

Bazı yatırımcılar, enflasyona karşı hedge amacıyla emtia satın alıyor ve bu durum hammadde fiyatlarının artmasına yardımcı oluyor.

Kuraklık ve seller

Doğu Avustralya’da yağışların bu hafta hasadı olumsuz etkilemeye devam etmesi ile birlikte, bu bölgede mahsul için rahatlamaya yol açacak fazla bir gelişme olmuyor.

Diğer piyasalarda, kanola fiyatları, yoğun kuraklığın en büyük üretici konumundaki Kanada’da üretimi yüzde 30’dan fazla düşürmesinin ve sellerin sevkiyatı olumsuz etkilemesinin ardından rekor seviyeler yakınında seyrediyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.