İklim KriziManşet

‘İklim işgali’: Avrupa’da 22 okulda eğitim, aktivist öğrenciler tarafından durduruldu

0

İklim değişikliği konusunda hükümetlerin eylemsizliğe karşı düzenlenen gençlik protesto kampanyalarının bir parçası olarak, öğrenciler Avrupa‘daki 22 okul ve ve üniversiteyi işgal etti.

Almanya‘da Wolfenbüttel, Magdeburg, Münster, Bielefeld, Regensburg, Bremen ve Berlin’deki üniversiteler, İspanya‘da, Barselona Özerk Üniversitesi, Belçika‘da Ghent Üniversitesi, Birleşik Krallık‘ta Leeds, Exeter ve Falmouth üniversitelerinin öğrencileri işgal ettikleri okullarında iklim krizi üzerine çeşitli etkinlikler yaptı, protesto gösterileri düzenledi. Çek Cumhuriyeti‘nde de yaklaşık 100 öğrenci Ticaret ve Sanayii Bakanlığı dışında kamp kurdu.

Eylemlerin bir ay boyunca sürdürülmesi planlanıyor.

En radikal eylemler, gençlerin yedi okul ve iki üniversiteyi işgal ettiği Portekiz‘in Lizbon kentinde yaşandı. Perşembe günkü işgalde  öğrenciler bir liseyi üç gün kapattı, Lizbon Üniversitesi’nin beşeri bilimler fakültesinde dekanın ofisine barikat kuruldu. Üniversite öğrencisi olmayan gençler de işgalcilerle dayanışma amacıyla sokak ablukalarıyla Lizbon’un ana caddelerindeki trafiği durdurdu.

Söz konusu abluka ve işgaller,  2019’daki kitlesel iklim seferberlikleri sırasındaki iklim grevleri güçlendirmeyi amaçlayan “Fosili Bitir: İşgal Et” başlığıyla gerçekleştirilen genişletilmiş kampanyanın bir parçası olarak yapılıyor.

Kampanya tarafından yapılan açıklamada şunlar denildi:

““Fosili Bitir: İşgal Et! gençlik iklim hareketini taktik ve taleplerde radikalleştiriyor. Grev yerine işgaller. “Bilimi dinlemek” yerine fosil ekonomisine son verin. Fosili Bitir: İşgal Et! en son 2019’da görülen gençlik iklim hareketinin ateşini yeniden alevlendiriyor.”

Kampanya, geçen yıl eylül ve aralık ayları arasında 50 okul ve üniversitenin işgal edilmesiyle ikinci kez bir işgal dalgası çağrısında bulunmuş ve bunlardan üçü çevik kuvvet polisi tarafından şiddet göstererek tahliye edilmişti. Kampanya organizatörleri, önceki protesto dalgasının Barcelona Üniversitesi’ni tüm öğrenciler için zorunlu iklim ve ekolojik acil durum modülü yapmaya teşvik ettiğini söylüyor.

68’e selam!

İşgal eylemine katılan öğrenciler Paris’teki üniversite öğrencilerinin anti-emperyalist protestolarına grevci işçilerin katıldığı ve kıta genelinde bir isyan dalgasını hızlandırdığı Mayıs 1968’deki radikalizmi yakalayıp yeniden yaratacağını umuyor.

Kampanya sözcüleri, işgallerle ilgili şunları söyledi: “Okulları ve üniversiteleri işgal eden öğrenciler olarak başlıyoruz, ancak fosil [yakıtları] sona erdirmek için tüm toplumun bizimle birlikte radikal adımlar atmasına ihtiyacımız var. Tüm toplumun fosil yakıt çağını durdurmak için sorumluluk üstlenmesini içeren bir kitle hareketi olarak sistemi gerçekten değiştirebiliriz.”

Dünyanın herhangi bir yerinde yerel okul veya üniversitelerde iklim işgalleri düzenlemek isteyen herkesin katılmayı kabul ettikleri üç ilkeyi takip ettikleri sürece bunu yapabileceğini belirten işgalci öğrenciler şu çağrıyı yaptı: “Gençlerin liderliğindeki işgalimiz, iklim adaleti çerçevesindeki taleplerimiz. için. Kazanana kadar işgal edin!”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.