İklim KriziManşet

İklim için kötü haber: Küresel karbon emisyonları yükseliş trendinde

0

Fosil yakıt ve sanayi kaynaklı küresel karbon dioksit emisyonlarının 2017 sonu itibarıyla, bir önceki seneyle karşılaştırıldığında yaklaşık %2’lik bir artış göstermesi bekleniyor. Emisyonlardaki bu artış üç yıllık görece bir duraklamanın ardından meydana geliyor.

Bu artış, 13 Kasım 2017’de Global Carbon Project (GCP-Küresel Karbon Projesi) tarafından Nature Climate ChangeEnvironmental Reseach Letters ve Earth System Science Data Discussions dergilerinde yayımlanan Küresel Karbon Bütçesi’nin vardığı sonuç.

Açıklama ülkelerin yıllık Birleşmiş Milletler iklim müzakereleri için Almanya’nın Bonn şehrinde, COP23 sırasında yapıldı.

“Zaman daralıyor”

Doğu Anglia Üniversitesi Tyndall İklim Değişikliği Araştırmaları Merkezi Direktörü ve raporun baş araştırmacısı Profesör Corinne Le Quéré. Küresel Karbon Bütçesine dair, “Üç yıllık duraklamanın ardından, küresel karbon dioksit emisyonlarının tekrar yükselişe geçtiği görülüyor. Bu son derece büyük bir hayal kırıklığı. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan toplam küresel CO2 emisyonlarının 41 milyar tona ulaştığı tahmin edildiği 2017 yılında, ısınmayı 1ºC derecelik hedef bir yana, 2ºC derecenin oldukça altında tutabilmemiz için bile zaman daralıyor” derken içinde bulunduğumuz 2017 yılı içinde iklim değişikliğinin daha yoğun yağışlar, yükselen deniz seviyeleri ve okyanusların ısınmasıyla, kasırgalara bağlı olarak ne denli güçlendirebildiğini gördüğümüzü de ekledi.

Çin’in olumsuz katkısı

Çin emisyonları küresel emisyonların %28’ini teşkil ediyor. Bütçe’nin eş yazarlarından ve araştırmalardan bir tanesini yürüten Oslo merkezli CICERO’nun Araştırma Direktörü Glen Peters yükseliş trendinin Çin’e bağlarken “Emisyonların 2017 yılında tekrar yükselişe geçmesinin başlıca sebebi Çin emisyonlarının tekrar yükselişe geçiyor olması. Çin emisyonlarının, iki yıllık bir düşüşün ardından, 2017’de %3,5 oranında artacağı öngörülüyor. Çin’in başlıca yakıt kaynağı olan kömürün kullanımı, sanayi üretimindeki artışa ve daha az yağışla azalan hidroenerji üretimine bağlı olarak, %3 oranında artabilir,” dedi.

Rapor ekibine göre 2017’deki artışa rağmen, bunun küresel emisyonların zirveye noktaya çıkması sürecinde yaşanan tek seferlik bir durum mu, yoksa küresel emisyonların yükselmesine sebep olacak yeni bir sürecin başlangıcı mı olduğunu söylemek için henüz çok erken.

Uzun dönemde emisyonların 2000’lerdeki yıllık %3’ten büyük artış oranlarına geri dönmesi muhtemel değil. Emisyonların, kabaca Paris Anlaşması’nda sunulan ulusal emisyon hedefleri doğrultusunda, yatay bir seyir izlemesi ya da çok az bir artış göstermesi daha büyük bir olasılık.

Küresel Karbon Bütçesi 15 ülkeden, 57 araştırma kurumundan 76 bilim insanı tarafında, Küresel Karbon Projesi (GCP) şemsiyesi altında hazırlandı. 12 yaşını dolduran bütçe, dünya ülkelerinin yaktıkları fosil yakıt miktarı ve bunun nereye vardığının detaylı bir incelemesini sunuyor.

Emisyonlar 22 ülkede azalıyor

Rapor bazı iyi haberler de veriyor: Son on yılda (2007-2016) küresel emisyonların %20’sini teşkil eden 22 ülke ekonomileri büyürken, emisyonlarını azalttı. Rapora göre, son yıllarda rüzgar ve güneş enerjisi gibi teknolojiler dünyada yılda %14 oranında arttı.

Ancak, küresel emisyonların %50’sini teşkil eden 101 ülkede, emisyonlar GSYİH’deki büyümeyle birlikte artış gösterdi.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.