Enerjiİklim KriziManşet

İklim hedeflerinde çıtayı düşüren BP, protestolarla karşı karşıya

0

Petrol devi şirketlerden BP, on yılın sonuna kadar emisyonlarını azaltma hedeflerinde geri adım atarak taahhütlerini zayıflattı. Karar, bir yandan karşıt oylarla bir yandan da yıllık toplantıda aksaklıklara yol açan iklim protestoları ile karşılandı.

Şirkette emisyonları azaltmaya yönelik ilk hedef, 2022’de hissedarlar tarafından kabul edilmişti ve bu on yılın sonuna kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 35 ila yüzde 40 oranında azaltma taahhüdünü içeriyordu.

Ancak şubat ayında BP, daha fazla petrol ve gaz üretebilmek ve mevcut fosil yakıt projelerinin ömrünü uzatabilmek için artık yüzde 20 ila yüzde 30’luk bir azaltım hedeflediğini duyurdu.

BP CEO’su Bernard Looney, Ukrayna’nın işgalinin ardından enerji güvenliği konusunda artan endişelere bir yanıt olarak bu kararın verildiğini söyledi. Rusya‘nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra enerji fiyatlarının artmasıyla, BP’nin kârı 2022’de iki kattan fazla artarak 27,7 milyar dolara ulaştı.

Emeklilik fonları karşıt oyla başkanı protesto etti

Nest, Universities Pension Scheme, LGPS Central, Brunel Pension Partnership ve Border to Coast’tan oluşan beş emeklilik fonu, dünya net sıfır emisyon hedeflerine yönelirken şirketin fosil yakıt projelerinin değer kaybetmesi muhtemel olduğu için, yeni hedeflerin BP’yi finansal olarak riske atmasından endişe ettiğini açıkladı.

Emeklilik fonlarının BP’deki 440 milyon sterlinlik (10,85 milyar lira) yatırım, şirketin toplam hisselerinin yüzde 1’inden azına karşılık gelse de Birleşik Krallık‘taki işçilerin üçte birinden fazlasının emekli maaşları onlar tarafından yönetildiği için sesleri önemli bir etkiye sahip.

Beş emeklilik fonu, perşembe günü hissedarlarla yapılan toplantıda şirketin başkanı Helge Lund‘a karşı oy kullanarak, bu oyların şirketin iklim hedeflerindeki yetersizliğe karşı bir protesto niteliğinde olduğunu belirtti.

Öte yandan Lund, emeklilik fonlarının karşı oylarına rağmen, perşembe günü yapılan yıllık toplantıda yüzde 90’ın üzerindeki çoğunluğun oylarını alarak yeniden başkan seçildi. Fonlar yeni hedefleri oylamaya açma talebinde bulunduysa da, talepleri stratejide somut bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

‣ Salt yeşil aklama: Shell, bugüne kadarki en yüksek kâr miktarına ulaştı

BP: Çevre örgütünün kararı ‘belirsiz ve yıkıcı’

Karşıt oylarının yanı sıra, perşembe günü yapılan toplantıdaki bir başka protesto da iklim aktivistlerinden geldi.

Altı kişilik bir aktivist grubu, BP’nin yönetim kurulu ve hissedarlarının yıllık toplantısına girerek şirketten fosil yakıt sondajlarını durdurmasını talep etti.

Hollandalı çevre örgütü Follow This de, beş emeklilik fonu tarafından desteklenen ve ürünlerinin kullanımından kaynaklanan üçüncü kapsam emisyonları olarak bilinen emisyonlar konusunda daha iddialı hedefler talep eden bir karar ortaya koydu.

BP, hissedarların bu kararı “belirsiz”, “basit” ve “yıkıcı” olarak nitelendirerek desteklememeleri tavsiyesinde bulundu.

‘Dünya net sıfır senaryosuna göre işlemiyor’

Dünyanın en büyük yatırımcı hizmetleri olan ISS ve Glass Lewis, BP hissedarlarına iklim çözümüne karşı çıkmalarını tavsiye etti.

Glass Lewis’te ESG araştırması kıdemli direktörü Courteney Keatinge, şirketin BP’nin iklim hedeflerini zayıflatma kararını finansal bir risk olarak görmediğini, çünkü dünyanın 2050’den sonra da petrol ve gaz kullanmaya devam edeceğini söyledi.

“Dünya net sıfır 2050 senaryosuna göre işlemiyor, [2050’de] hâlâ talep olacak, insanlar uçakla seyahat edecek ve evlerini ısıtacak” dedi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.