İklim Krizi

İklim Değişikliğinin turizme etkisi – Belkıs Gökbulut

0
Venedik caddelerinde yüzen turist görüntüleri iklim değişikliğinin ileride yaşatacaklarının minik bir habwercisi sadece

Turizm endüstrisi çok hızlı büyüyen ve ekonomiyi önemli ölçüde etkileyen bir sektördür. Bir bölgenin doğal çevresi, iklimi ve güvenli olması turizmi etkileyen en önemli faktörlerdendir. İklim değişikliği dünya üzerinde tüm dengeleri altüst ederken, turizm endüstrisinin de bundan nasibini alması bekleniyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, özellikle 21. yüzyılın ortasından sonlarına doğru turistlerin tercih ettikleri bölgelerde önemli değişimlerin olacağını gösteriyor.

Venedik caddelerinde yüzen turist görüntüleri iklim değişikliğinin ileride yaşatacaklarının minik bir habercisi sadece

Öncelikle, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle içinde bulunduğumuz yüzyılın sonlarına doğru  en iyimser senaryolara göre ortalama hava sıcaklığının 1.8 °C ila 4 °C  arası artması bekleniyor. Bu da kutuplardaki buzulların erimesine neden olarak, deniz seviyesinde yaklaşık 1 metre artış gerçekleşmesine neden olacaktır. Bu zincire ek olarak Dünya genelinde Akdeniz çevresi , Güneydoğu ve Orta Asya’da akarsu taşmaları artacak. Su yükseltisinin artması kıyı şeritlerinde adaları, kumsalları tehlike altında bırakacak. Deniz seviyesinin yaklaşık 1 metre artması Uruguay’ın  %0.05’i,  Mısır’ın %1’ i, Hollanda’nın %6’sı ve Bangladeş’in %17.5’inin sular altında kalma riskini de beraberinde getiriyor. Bunun yanı sıra; iklim değişikliğinin etkisi ile dünyada artık kasırgalar, seller, kar fırtınaları  gibi aşırı hava olayları daha sık ve yoğun yaşanıyor. Üstelik iklim bilimi uzmanları yaptıkları çalışmalar sonucu;  gelecekte  tüm bu olayların şiddetinin ve sayısının artacağını söylüyor. Tüm bu faktörler turizmi baltalayarak, bu sektörden elde edilen geliri azaltacaktır.

Akdeniz’de Fransa, İspanya ve İtalya’dan sonra en çok ziyaret edilen yer olan ülkemiz de küresel iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek ülkeler arasında. Türkiye tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yazın güneşli havaları ve plajlarıyla da pek çok turisti kendine çekiyor. Özellikle İzmir, Antalya, Muğla ve Aydın yaz boyunca turizmin canlılığını kaybetmediği iller arasında. Fakat, iklim değişikliği sonucu sıcaklıkların daha fazla artacak olması, artık bunaltıcı etkisiyle birlikte turistlerin uzaklaşmasına neden olacak, bu da ülkemizin turizmden elde ettiği geliri azaltacak.

Dünya genelinde sıcaklıkların artması bazı ülkeler için avantaj sağlasa da, küresel turizm endüstrisi için iklim değişikliğinin fırsattan çok risk oluşturması bekleniyor. Sıcaklıkların değişimi bölgesel ve mevsimsel değişiklikleri beraberinde getirecek. Yüksek enlemli ve dağlık bölgeler turistler için daha tercih edilebilir bölgeler haline gelecek. Mesela, Kuzey Avrupa‘da sıcaklığın artması bu bölgeyi daha cazip hale getirecek ve bu bölgede yaşayan, turistik geziler için daha sıcak yerleri tercih eden insanlar artık tatillerini kendi ülkelerinde yapmaya başlayacaklar.  Bunun yanı sıra, iklimin bazı bölgelerde daha ılıman hale gelmesi kışın da bu bölgelerde turizmin devam etmesini sağlayacak.

Avrupa’da Akdeniz sınırındaki ülkeler iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında; şu anda Dünya’da turistler için en cazip olan bölgelerde yaşanacak aşırı sıcaklar ve su sıkıntısı turistlerin buralardan uzaklaşmasına neden olacak. Küresel iklim değişikliğinden Güney Avrupa’nın da olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Özellikle İspanya, Yunanistan ve İtalya’da kuraklıklar artacak, sahil kıyılarında hem sellerin hem de erozyonun artışına rastlanacak.  Avustralya, Yeni Zelanda ve Karayipler’de aşırı sıcaklardan dolayı turistlerin tercih etmeyeceği bölgeler olacak.

Buna karşın, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un turizmden avantaj sağlaması bekleniyor. Kanada ve ABD de  küresel sıcaklık artışından fayda sağlayarak, gelecekte daha çok turist çekme potansiyeline sahip olacak ülkeler arasında. Yapılan çalışmalar özellikle şu anda en fakir olan ülkelerin iklim değişikliğinden en çok zarar gören ülkeler olacaklarını gösteriyor. Ayrıca, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden ekonomik olarak turizm gelirlerine fazla bağımlı olan ülkelerin de zarar görmesi bekleniyor. Bu ülkeler özellikle Avrupa’da  Malta, Avusturya, İspanya, Kıbrıs ve Yunanistan,  Asya’da Tayland ve Malezya, Afrika’da Tunus ve Fas olmak üzere turizmin değişimden ekonomik sarsıntılar yaşayabilecek ülkelerdir.

Sonuç olarak, turizm sektörünün sıcaklık, yağış, rüzgar hızı gibi etkenlerden dolayı  iklim değişikliğinden ciddi ölçüde etkilenmesi bekleniyor. Küresel sıcaklık artışından bazı ülkeler avantaj sağlayacak olsa da ülkemiz de dahil dünya genelinde çoğunluk bu değişimden olumsuz etkilenecek. Ayrıca her geçen gün artan iklim felaketleri pek çok ülkede risk oluştururken, gelecekte turizm endüstrisinin şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bunun sonucunda ülkelerin ekonomik çarklarında ciddi ölçüde değişimler meydana gelecektir.

 

Belkıs Gökbulut

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Çalışma Grubu

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.