İklim KriziManşet

İklim değişikliği zehirli aslan balıklarını Akdeniz’e göç ettirdi

0

İnsan kaynaklı iklim değişikliği deniz ekosistemini de olumsuz etkiliyor.

İklim değişikliği ve besin ağındaki değişim tropik sularda yaşayan balıkları göçe zorladı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’e göre Akdeniz başta olmak üzere Türkiye denizlerine 450 yabancı deniz canlısı girdi.

Yüzgeçleri zehirli aslan balıkları için ‘aranıyor’ posteri hazırlandı

Yabancı deniz canlılarının birçok bölgede biyolojik sabotaj nedeni olarak adlandırıldığını söyleyen Öztürk, “Bu sayının 60 kadarını yabancı balık türleri oluşturuyor. Başta Süveyş Kanalı yoluyla girenler olmak üzere, gemi balast suları, insan eliyle taşınma ve yapışma (fouling) gibi sebeplerle bunların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Yeni ortama giren birçok zehirli balık, denizanası gibi türler turizm, balıkçılık gibi faaliyetleri olumsuz etkiliyor. Ayrıca zehirli balıkların yenilmesi halinde halk sağlığı için yeni sorun alanları oluşturuyor.

Sadece Marmara Denizi’ne gelen 90 kadar yabancı tür bulunmaktadır. Bu denize gemilerin balast sularıyla gelen tür sayısı 50 kadar ve balast değişiminin veya boşaltmanın Marmara Denizi’ne yapılmaması önerilmektedir” diyor.

“Ulusal bir izleme programı başlatılmalı”

TÜDAV Başkanı, yabancı deniz canlılarının birçok bölgede biyolojik sabotaj nedeni olarak adlandırıldığını söyleyerek zararlı türlerle ilgili halkı ve balıkçıları uyarmak amacıyla bir poster hazırladıklarını anlattı.

Bilgilendirme posterinin Türkiye’deki tüm balıkçı kasabalarına ve dalış merkezlerine dağıtımları sürüyor.

Yabancı balık türleri iklim değişikliği ve deniz suyu sıcaklığının artması nedeniyle Akdeniz’de kolayca yaşam alanı bulabiliyor.

Denizlerde iklim değişikliği ve yabancı türlerin yayılması konusunda ulusal bir izleme programı başlatılmasını öneren Prof. Dr. Öztürk, “Özetle Akdeniz’in içinde artık ağırlıkla Kızıldeniz canlılarından oluşan başka bir Akdeniz var ve bu herkesi tehdit ediyor” diyor.

Yıllık zarar 12 milyar Euro

Avrupa Birliği  tarafından yapılan bir araştırmaya göre, denizlerdeki yabancı türler yılda 12 milyar Euroya yakın zarara neden oluyor.

Türkiye’de balon balıklarının ağlara verdiği zararlar ve iş gücü kaybı nedeniyle küçük ölçekli balıkçılara verdiği zararın yılda 10 bin TL olarak tahmin edildiği bu zararla karşılaşanlara devlet desteği verilmesi önerildi.

Bunun yanı sıra Akdeniz’e yabancı zararlı türlerin girişinin azaltılması  için deniz çayırlarının korunması ve daha fazla deniz koruma alanı oluşturulması gerektiği kaydedildi.

İklim değişti Akdeniz oldu: Tropikal suların balığı Mandagöz artık Mersin’de

 

(Hürriyet)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.