İklim KriziManşet

İklim değişti Akdeniz oldu: Tropikal suların balığı Mandagöz artık Mersin’de

0

İklim değişikliğinin neden olduğu göçler yüzünden tropik sularda yaşayan balıklar Akdeniz’e yayılıyor. ‘Mandagöz’ isimli balık türü de ilk kez Türkiye kıyılarında görüldü.

Kızıldeniz orijinli mandagöz balığı, Mısır ve İsrail’de görünmesinin ardından Türk sularında ilk kez Mersin’deki Dana Adası açıklarında yakalandı. Yakalayan balıkçılar, kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle balığı ilk gördüklerinde şaşırarak farklı bir tür olduğu düşüncesiyle Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ulaştırdı.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Yaptığımız araştırmada balığın ‘Priacanthus Sagittarius’ türünden olduğunu tespit ettik. Balık, belirgin gözleri nedeniyle uzun yüzgeçli mandagöz balığı olarak biliniyor. Dünyaya balığın Türk sularına ulaştığını bilimsel makaleyle bildirdik” dedi.

Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğini belirten Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğuna dikkat çekti.

Balığın zehirsiz olduğunu da belirten Gökoğlu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.

 

(Sputnik News)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.