Günün Manşetiİklim KriziManşet

İklim değişikliği performans endeksinde sondan altıncı ülke Türkiye

0

COP24’te açıklanan ve Türkiye de dahil olmak üzere 56 ülke ile AB’nin iklim performanslarının değerlendirildiği İklim Değişikliği Performans Endeksi 
(CCPI) 2019’a göre üç yıldır sabit düzeyde seyreden CO2 emisyonları yeniden tırmanışa geçti. Endeksin verileri küresel ısınmanın 2°C derecenin altında tutulmasına ve hatta 1,5°C ile sınırlandırılmasına yönelik stratejilerinin çok az sayıdaki ülke tarafından uygulamaya geçirildiğini de ortaya koydu.

İklim Değişikliği Performans Endeksi‘ne göre İsveç ve yenilenebilir enerjide önemli mesafe kateden Fas lider konumda. Endeksin son sıralarındaki ülkeler ise ABD ve Suudi Arabistan. 
G20 ülkelerinin 8’inin performansı ise “çok düşük” notu aldı. Bu ülkeler 
Türkiye, ABD, Avustralya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Rusya ve Suudi Arabistan.

Türkiye, 56 ülke arasında 50. sırada

Endekste 50. sırada yer alan Türkiye, üçüncü havalimanı inşaatı sırasında Kuzey Ormanları’ndaki ekolojik yaşamı da tahribata uğramasına yol açmıştı

Türkiye tüm genel performansı ile bu sıralamada çok düşük ülkeler arasında. Genel sıralamada 50. sırada yer alan Türkiye’nin karbon emisyonları performansı ise düşük notuyla bu kategoride 37. sırada bulunuyor. Türkiye’nin en iyi performans gösterdiği alan ise yenilenebilir enerji başlığı oldu. Türkiye, G20 ülkeleri arasında Brezilya ile birlikte bu kategoride “yüksek” notu alan iki ülkeden biri oldu. İklim politikaları ise en kötü not alınan kategori olarak görünüyor. Türkiye’nin çalışmadaki son kategori; enerji kullanımında da çok düşük notu aldı.

CCPI yazarlarından Germanwatch’dan Jan Burck’a göre: “Son yıllardaki tekno-ekonomik gelişmelere bakıldığında, düşük karbonlu çözümlerin uygulamaya geçirilmesindeki gecikmenin açıklanabilir bir yanı yok. G20 zirvesi, 19 ülkenin Paris Anlaşması’na güçlü bir şekilde destek verdiğini ortaya koydu ancak bu hükümetlerin Paris Anlaşması’nın ulusal düzeyde uygulamaya geçirilmesi için gerekli çerçeve ve teşviklerinin oluşturmasına dair iradesi henüz sözlerine yansımadı,” dedi.

Raporun yazarlarından ve NewClimate Institute’dan Profesör Niklas Höhne ise “Paris’ten önce dünya 4°C-5°C derecelik bir küresel ısınma patikasındaydı. Şu anda, hala 3°C derecenin üstünde bir ısınma, yani hala felaketle sonuçlanacak bir patikadayız. O günden bu yana, rüzgar ve güneş enerjisiyle üretilen enerji fiyatları üçte bir oranında düştü, dolayısıyla tüm ülkeler hem hedeflerini hem de yenilenebilir enerjiye geçiş hızlarını arttırabilir,” dedi. İncelenen 56 ülkenin 40’nda, emisyon miktarları 2011 ve 2016 yılları arasında azaldı. Ancak, fosil yakıt altyapılarına yapılan yatırımlar yüksek emisyon tuzağı riskini arttırıyor.

Mevcut durumdaki emisyon seviyeleri ile küresel ısınmanın 2°C derecenin oldukça altında, hatta 1,5°C derecede, tutulması için gerekli emisyon seviyeleri arasındaki fark büyüyor. Ülkelerin iklim rejimlerini güçlendirmeleri gerektiği bir dönemde, liderlik konusundaki açığın da büyüdüğünü gözlemliyoruz. İklim Değişikliği Performans Endeksi’nin yayıncılarından İklim Eylem Ağı CAN’den Stephan Singer’a göre “AB’nin öncülük yaparak mevcut iklim taahhütlerini yükseltmesi şu anda çok önemli.”

Emisyon ve yenilenebilir enerji performansı nispeten iyi olan İsveç, dört numaraya yerleşerek liste başında yer aldı. İsveç’in ardından, yenilenebilir enerji kapasitesini önemli ölçüde arttıran ve iddialı bir ulusal iklim hedefi belirleyen Fas geliyor. Yenilenebilir enerji alanında performansını iyileştiren, kişi başına emisyonları nispeten düşük olan ve 2030 iklim hedefi nispeten iddialı olan Hindistan ise 11. sırada yer alıyor.

İlk üçte hiçbir ülke yer almadı

İklim Değişikliği Perfomans Endeksi 2019’un ilk üç sırasına hala hiç ülke layık görülmedi zira ne incelenen 56 ülke, ne de AB’nin genel performansı küresel ısınmayı 2°C derecenin oldukça altında tutma patikasında değil. Toplama bakıldığında, ülkelerin ne sergiledikleri iddia düzeyinin ne de uygulama düzeyinin yeterli olmadığı görülüyor.

İklim Değişikliği Performans Endeksi 2019’a bu bağlantı üzerinden erişim mümkün.

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.