İklim KriziManşet

Afrika, iklim değişikliğine uyum için ihtiyaç duyduğu finansmanın sadece yüzde 12’sini alıyor

0

Dün İklim Politikası Girişimi (CPI) tarafından hazırlanan bir rapora göre Afrika, iklim değişikliğinin etkisini yönetmek için ihtiyaç duyduğu finansmanın sadece yüzde 12’sini alıyor.

Afrika ülkelerinin daha yeşil teknolojilere geçmesine ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için yılda yaklaşık 250 milyar dolara ihtiyacı var: Ancak 2020’de alabildiği finansman sadece 29.5 milyar dolardı.

Rapor, müreffeh ülkelerin 2009’da verdikleri ‘daha fakir ülkelere yardım etmek için yılda 100 milyar dolar sağlama’ taahhüdünü ve bunu yerine getirmedikleri için artan eleştirileri yeniden gündeme getiriyor.

Bu konunun Kasım ayında Mısır’daki COP27 iklim görüşmelerindeki tartışmaların merkezinde yer alması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre Afrika, dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine sahip olsa da karbondioksit emisyonlarının yüzde 3’ünden daha azını üretiyor.

Raporda Afrika ülkelerindeki iklim yatırımlarını çeşitli seviyelerde engelleyen beceri altyapı, veri, ve finansal piyasa, yönetişim sorunları ve para birimi riskleri de ele alınıyor.

Rapora göre, bu engeller en çok, altyapı ve krediye erişimin olmadığı, yatırımları engelleyen siyasi ve düzenleyici sorunların yüksek risk yarattığı Orta Afrika ülkelerinde:

“Bu engellerin gerçek olması bir yana; Afrika kıtasındaki yatırımların risk algısı, özel yatırımcıların ulusal bağlamları sınırlı bir şekilde anlıyor olmasından da kaynaklanıyor. Bu sermayelerini daha güvenilir olarak algılanan diğer pazarlara yönlendirmeleriyle sonuçlanabilir; ancak potansiyel karlı yatırım fırsatlarını da kaçırmış olurlar.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.