İklim değişikliği dünya genelinde işçi sınıfını tehdit ediyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işgücünün yüzde 70'ten fazlasının iklim değişikliğinden kaynaklanan risklere maruz kaldığını ve bu durumun her yıl yüz binlerce ölüme neden olduğunu bildirdi.

Uluslararası Çalışma Örgütü‘nün (ILO) yeni raporuna göre, dünya genelindeki işçiler, özellikle de dünyanın en yoksul çalışanları, iklim değişikliğinin getirdiği aşırı hava olaylarına genel nüfustan daha fazla maruz kalıyor. Rapor, hükümetlerin ve işverenlerin çalışanları koruma çabalarında yetersiz kaldığını ve iklim değişikliği ile mücadelenin hızlanması gerektiğini vurguluyor.

ILO‘nun “İşyerinde Güvenlik ve Sağlığı Koruma” başlıklı raporu, küresel işgücünün yüzde 70,9’unun sıcaklık artışları gibi iklim değişikliği tehlikelerine maruz kaldığını ortaya koyuyor. Rapora göre, bu oran son yirmi yılda yaklaşık yüzde 5 artış gösterdi. İşçiler aynı zamanda UV radyasyonu ve hava kirliliği gibi diğer tehlikelere de maruz kalıyor, bu da milyarlarca insanı etkileyen çoklu tehditler yaratıyor.

İklim değişikliği yaygın olarak kanser, böbrek disfonksiyonları ve solunum hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Hava kirliliği, yılda yaklaşık 860 bin işçinin ölümüne neden olurken, aşırı sıcaklar 18 bin 970, UV radyasyonu ise 18 bin 960 ölüme sebep oluyor.

ILO, 2025’te hükümet, işveren ve işçi temsilcilerini bir araya getirecek büyük bir toplantı planlıyor. Bu toplantıda iklim tehlikelerine yönelik politika rehberliği sağlanacak.

Bakanlığın iklim değişikliği analizi: Sıcak ve soğuk dalgaları, kuraklık artacak
NATO Şefi: İklim değişikliği, küresel güvenliğe zarar veriyor

ILO’nun raporu, iklim değişikliğinin küresel işgücü üzerindeki derin ve artan etkisini açıkça ortaya koyuyor. Raporda, mevcut yasaların gözden geçirilmesi veya yeni düzenlemeler ve rehberler oluşturulması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, bazı ülkelerin işçileri korumak için sıcak hava koşullarına karşı önlemler aldığı, ancak tarım işçileri için artan pestisit kullanımı gibi diğer tehlikeleri yönetmek için kuralların daha az yaygın olduğu da vurgulanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR