Günün Manşetiİklim KriziManşet

İklim değişikliği aşırı sıcak hava olasılığını beş kat artırıyor

0

Bilim insanları tarafından yeni yayımlanan çalışmalar iklim krizi ile son yıllarda Avrupa’da görülen aşırı sıcaklar arasında ilişki kuruyor.

Dünyaca ünlü iklim bilim insanlarını bir araya getiren Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu tarafından yayımlanan çalışmalardan ilki, 2018 yazında Kuzey Yarımküre’de görülen aşırı sıcakların iklim değişikliği yüzünden ortaya çıktığını gözler önüne seriyor.

Çalışma, Mayıs ve Temmuz 2018 tarihleri arasında, kuzey yarımküredeki yerleşim ve tarım yerlerinin %22’sinin aşırı sıcaklar ile boğuştuğunu gözler önüne seriyor. Çalışmanın bulguları, aynı zamanda bu sıcaklıkların iklim değişikliğinden kaynaklandığını da gözler önüne seriyor.

Dünyanın, sanayi öncesi döneme göre ortalama sıcaklığında, küresel ısınma yüzünden  1 derecelik bir artış gözlemleniyor. Çalışma, geçen yaz görülen sıcak hava dalgasının bu artış olmadan mümkün olamayacağını ortaya koyuyor. Çalışma aynı zamanda eğer küresel ısınma 1,5 derece sınırını geçerse bu tür kavurucu sıcakların gerçekleşme ihtimalinin 2-3 yılda bire ineceğini, 2 derecelik bir artışta ise her sene gözlemlenebileceğini ifade ediyor.

Dünya İklim Atıf Çalışmaları Grubu, bugün de Avrupa’yı hafta kavuran ve önemli sağlık risklerine neden olan aşırı sıcaklar ile iklim değişikliği ilişkisi hakkında da yeni bir analiz yayımladı.

230’dan fazla bilimsel makaleyi ve analizi inceleyerek yapılan çalışmada, aşırı sıcakların arkasında iklim değişikliğinin rolünün olduğuna dair önemli verilere ulaşıldı. Çalışmaya göre, iklim değişikliği geçen hafta Avrupa’yı kavuran ve rekor sıcaklıkların görülmesine sebep olan hava olaylarının gerçekleşme olasılığını en az beş kat artırdı.

Araştırmacılar, iklim değişikliği yüzünden ortaya çıkan bu kavurucu sıcakların Avrupa’nın mevsim ortalamalarına göre 4 derece daha sıcak bir haziran ayı geçirmesine sebep olduğunu da ifade ediyor.

Haziran 2019’un son haftasında, Avrupa’nın tamamında yüksek sıcaklıklar görülmüş, Fransa, İsviçre, Avusturya, Almanya, İtalya ve İspanya’da sıcaklı rekorları kırılmıştı. Dünya İklim Atıf Grubu’nun bu yaptığı çalışma, bu rekorlara iklim krizinin neden olduğunu gözler önüne seriyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.