Ekoloji

İklim bozuldukça, Dünya şişmanlıyor

0

Açıklanan son bir araştırmaya göre dünya genişliyor. Uydu fotoğraflarında, eriyen buzullar yüzünden dünya Ekvator’da dolgunlaştığı görülmekte.

Geophysical Reseacrh Letters dergisinde yayımlanan araştırma, 2002 yılında uzaya gönderilen Grace uydusuyla alınan verilere dayanıyor. Projenin amacı, Dünya’nın yerçekimini ölçmek.

Bilimcilere göre Dünya hiçbir zaman tam yuvarlak değildi. Bu her şeyden önce ekseni etrafındaki dönüş hareketiyle ilgilidir. Rotasyona bağlı olarak kutuplarda biraz “yassılaşırken” Ekvator’da biraz şişer. Grönland ve Güney Kutbu’ndaki buzulların erimesi yüzünden su bu şişman kısımda toplanarak Dünya biraz daha şişmanlamasına neden olmakta.

Bundan 22.000 yıl önce Dünyamızın Kuzey Yarımküresi kilometrelerce kalınlıkta buzla örtülüydü. Kütlesi sudan daha ağır olan buz eriyince altta kalan kara parçası biraz yükselmiş ve Dünya yeniden yuvarlaklaşmıştır diyor Colorado Üniversitesi uzay mühendisi Steve Nerem.

Aslında eriyen buzun azalan baskısıyla Dünya’nın “zayıflaması” beklenirdi. Bilim insanları yıllarca gerçekten de dünyamızın “kilo kaybettiğini” gözlemlemişlerdi. Fakat 1990’lı yıllardan bu yana durum değişti. Bu değişim, rotasyonla ekvator yönüne zorlanan, eriyen ve yükselen su seviyeleriyle Dünya’nın çevresini genişleten (eriyen buzulların) su kütlelerinin dağılımıyla ilgili. Otuz günde bir Grace uydusundan alınan görüntüler sayesinde bilim insanları hem bu değişimi fark etti hem de bundan Grönland ve Güney Kutbu’nda eriyen buzulların sorumlu olduğunu öğrendi.

Sonuçlara göre bu iki bölge erime yüzünden bir yılda 382 ton buz kaybediyor. Suyun büyük bir kısmı Ekvator’a çekilmekte ve bu da Dünyamızın on yılda bir 70 cm. genişlemesi anlamına geliyor. Şu sıralar kutuplar arası çap, Ekvator’daki çaptan yaklaşık olarak 21km. daha kısa.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.