Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

İklim Adaleti Koalisyonu kuruldu

0

İskoçya‘nın başkenti Glasgow’da 31 Ekim’de başlayan ve 12 Kasım’a kadar devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi- COP26 öncesinde bir araya gelen COP26 Türkiye Koalisyonu‘na katılan ekoloji örgütleri, sendika ve meslek örgütleri ile bireyler yola ‘İklim Adaleti Koalisyonu’ olarak devam etme kararı aldı.

Koalisyon 6 Kasım İklim Adaleti için Küresel Eyleme Günü’nde  zirvedeki dünya liderleri ve hükümet temsilcilerine “iklim adaleti” uyarısı ile birlikte “verdikleri sözleri tutma” çağrısı yapılmıştı.

İklim Adaleti Koalisyonu, İstanbul-Beyoğlu’ndaki Çevre Mühendisleri Odası’nda yeni oluşumun kuruluşunu “İklim Adaleti için harekete geç” sloganıyla bir basın açıklaması yaparak gerçekleştirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un yanı sıra, koalisyon bileşeni 71 çevre ve ekoloji örgütü temsilcisinin de online olarak katıldığı toplantıda açıklamayı okuyan Türk Tabipleri Birliği’nden Demet Parlar, iklim adaletini devletlerden ya da şirketlerden bekleyemeyeceklerini kaydetti:

“Çözüm biziz, biz yaşam savunucuları iklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla etkilenenler, ekolojik yıkıma ve iklim değişikliğine etkisi ihmal edilebilir olanlardır” dedi.

‘İklim adaleti için harekete geçiyoruz’

Parlar şunları söyledi:

“İklim değişikliğinin sonuçlarından en fazla etkilenenler, ekolojik yıkıma ve iklim değişikliğine etkisi ihmal edilebilir olanlardır. İklim adaleti talebimiz, dünya iklim sisteminin farklı coğrafyalarda farklı şekillerde değişmesi; yanı sıra diğer doğa tahribatlarının sömürü ilişkilerindeki eşitsiz ilişkiler sonucu eşitsiz dağılımı ile ülkeler arasındaki sorumluluk, etkilenme ve uyum sağlama kapasitesi üzerinden yaşanan adaletsizliklerle ilgilidir.

Şirketlerle devletlerin düzenledikleri zirvelerle, “yeşil kalkınma” söylemleriyle iklim kriziyle mücadele ediyorlarmış gibi yaptıklarını söyleyerek buna inanmamak gerektiğini söyleyen Parlar, fosil yakıtlar, madencilik faaliyetleri, yenilenebilir enerjilerin yarattığı tahribatlar, nükleer yatırımlar, kentleşme, mega projeler, endüstriyel tarım ve hayvancılıkla ilgili yaşananların devletleri ve şirketleri yalanladığını Türkiye’deki örnekler üzerinden açıklayarak ifade etti:

Ekolojik yıkımın nedeni olarak ‘bireysel tüketim’i göstermek, toplumsal ve politik etkileri belirsizleştirerek gerçek failleri de görünmez kılmaktadır. Dünya üzerindeki bütün zenginliği elinde bulunduran az sayıdaki kişinin egemenliğinin sürmesi için yeryüzündeki diğer bütün canlı türlerin felaketler yaşamasıdır. Bu sistemin, yarattığı diğer krizlerle birlikte, tarihin çöplüğüne gönderilme zamanı geldi ve geçiyor.”

Koalisyonun doğaya yapılan tüm müdahaleleri “ekolojik kırım olarak tanımladığını ve bunun suç olduğunu savunduğunu kaydeden Parlar, “Bizi bekleyen; bir yok oluş senaryosu değil, iklimi değiştiren sisteme karşı mücadeleyle kurtulmuş olan bir gezegendir.”

İklim Adaleti Koalisyonu, çalışmalara katılmak isteyen kurumların ve bireylerin katılımlarına açık. Katılımcı kurumların listesi ise şurada. 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.