İkizdere’ye gidip halkı dinlemeyen Ulaştırma Bakanı’na protesto: Kaçıyor, dinlemiyor!

Rize İkizdere‘de taş ocağı yapımına karşı direnen halka ‘marjinal gruplar’ diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün Rize İkizdere’ye gitti.

Bakan Karaismailoğlu, İkizdere’de basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, seçilmiş bazı köylüler davet edilirken, davet edilmeyenler duruma tepki gösterdi.

Bakan, İkizdere’deki toplantıdan sonra Cengiz İnşaat tarafından yapımı üstlenilen lojistik liman projesi için taş ocağı açılacak İşkencedere‘ye hareket etti. Uzun bir konvoy eşliğinde önce dereye çıkan Bakan, daha sonra saatlerdir kendini bekleyen ve taş ocağından en çok etkilenecek olan Gürdere (Ethone) köylülerinin yanına gitti. Burada köylülere, “Devlet yatırım yapacak, iki sene dolmadan buradan çıkıp gideceğiz. Gerekli önlemleri de alacağız” diyen Bakan büyük tepki topladı.

Önlem alınmasını değil, taş ocağının kendisini istemediklerini söyleyen köylülerin açıklamalarını dinlemek istemeyen Bakan, korumaları ve konvoyuyla birlikte bölgeyi terk etti. Köylüler Karaismailoğlu’nun ardından “Kaçıyor, dinlemiyor” diye seslenirken, Bakan’ı “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla uğurladı.

‘Tek uygun taş bu bölgede’ iddiası

Gündüz saatlerinde, İkizdere Merkez’de basına kısa bir açıklama yapan Bakan, liman projesi hayata geçtiğinde 8 bin kişiye iş istihdamı yaratılacağını söylemiş; ayrıca liman için en uygun taşın da bu bölgede olduğunu ileri sürmüştü:

Dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesini yapıyoruz Rize’ye. Rize bölgesinde devam eden projelerimize ilave olarak en önemsediğimiz ve lojistik master planları gereği yapmamız gereken Rize İyidere Lojistik Limanı’yla ilgili de çok önemli çalışmalarımız var.

Biliyorsunuz geçen yıl ağustos ayı itibariyle ihalesini yapmıştık. Burası bittiğinde 13,5 milyon ton kapasiteli 34 farklı sektörde 8 bin kişiye iş istihdamı sağlayacak çok önemli bir projeye başladık. Bu projenin imalatlarına başlayacağız, yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediyor.

İkizdere’deki çok değerli karayolu projelerimiz de devam ediyor. Bunun yanında İkizdere Lojistik Limanı için almamız gereken en uygun taşın bulunduğu bölgede rahatsız olan bazı vatandaşlarımız var. Onlarla da istişarelerimiz devam ediyor.

10 farklı bölgede Rize İyidere Lojistik Limanı’nın altında kalacak taş dolgusu için 10 farklı bölgede araştırmalara yapıldı.

Bu araştırmalar sonucunda tek uygun taşın bu bölgede olduğunu uzmanlarımız ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü’müz bizlere söylediler. Bunun akabinde çalışmalara başladık.

Buradaki mevcut köylüler, vatandaşlarımız onların görüşleri, şikayetleri tabi bizim için çok kıymetli. Köylülerin başımızın üstünde yeri var.

‘Sökülen 10 ağaç yerine 100 ağaç dikeceğiz’

Onlarla istişare etmek için bugün buraya geldik. Onlarla istişarelerimiz devam ediyor. Bölgeyi fazla rahatsız etmeden, bu bölgede eğer etkilenecek 10 tane ağaç varsa yerine 100 tane ağaç dikeceğiz.

Burada sadece 13,5 hektarlık bir alanda Rize İyidere Limanı için olmazsa olmaz olan taşın dolgusu için burası kullanılıp iki yılı da doldurmadan buradan çıkmayı taahhüt ediyoruz.

Bu bölgeye çok büyük katkılar sağlayacak, çok önemli projeyi Rizelilerle birlikte, onların destekleriyle birlikte yapmanın çabası içerisindeyiz.

Tabi Rizeliler başımızın üstünde ama maalesef buraya gelip, burayı kaşımaya çalışan arkadaşlarımıza veya dışarıdan gelenlere karşı tavrımız böyle olmayacaktır.

İnşaallah bu işi Rizeliler, İkizderelilerle çözerek, beraber bu işi bölgeye yapılacak çok kıymetli yatırımı hep birlikte yapacağız.

Amacımız burada istihdam sağlansın, bölgenin insanı bölgede çalışsın, ailesinin yanında çalışsın.

Bizler gibi kalkıp İstanbullara gidip iş aramak zorunda kalmasınlar. O yüzden bölgesel, yerel kalkınmaya çok önem veriyoruz.

Lojistik liman bittiğinde söylediğim gibi 34 farklı sektörde, 8 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Bölge, daha da değerlenecek. Hem turizmi, hem tarımı bunun yanında sanayisi, limanıyla birlikte lojistik bir üs olmak için Rize’yi de ayağa kaldırıyoruz hep birlikte. İnşaallah bu güzel projelerin devamında da sizlerle birlikte olacağız.”

‘Türkiye’nin birçok bölgesinde bu taştan var’

Geçtiğimiz günlerde Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunan Çağdaş Gazeteciler Derneği Rize Şube Başkanı Gençağa Karafazlı, proje için gerekli olan taşın iddia edildiği gibi sadece İkizdere bölgesinde olmadığını, Türkiye’nin birçok bölgesinde söz konusu taştan olduğu gibi, Rize’ye çok yakın olan Trabzon’da da bu taştan bulunduğu ifade etmişti:

İkizdere’nin bu vadisinden çıkarılacak olan taşın aynısı Trabzon’da var. Türkiye’nin birçok bölgesinde bu taştan olduğu gibi, çok yakın ilimizde de var. dolayısıyla Hayati Yazıcı’nın (AKP Rize Milletvekili) bundan başka yoktur. ‘Bundan başka bulacağımız deniz dolgusunda daha dayanıklı yaş yoktur’ sözleri yalandır. Bir yalan meşrulaştırılarak onun üzerinden kepçeler, dozerler, bir ordu jandarmayla oradaki halka ‘Başka alternatifimiz yoktur’ diye saldırıyorlar.”

Bu ziyaretten sonra İşkencedere’yi ziyaret eden Bakan, köylülerin tepkisini ve taleplerini dinlemeden uzun konvoyuyla bölgeyi terk etti.