İkizdere DirenişiManşetVideoYerel

İkizderelilerin temiz su hakkı da taş ocağı uğruna ellerinden alınıyor

0

Rize İkizdere’de yapılmak istenen taş ocağının yarattığı tahribat tüm hızıyla devam ediyor.

İkizdere direnişçileri, taş ocağı çalışmaları nedeniyle suların çamurlu akmasından dolayı temiz suya ulaşmak için evlerine su taşımaya başladı.

İkizdere direnişçilerinden Nezire Okyar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun bölgedeki çalışmalar sırasında gerekli önlemlerin alınacağına dair sözünü hatırlatarak, “Sayın Bakanımız, hani bize zararı olmayacaktı? Hani bizim sularımıza, hiçbir çevremize zarar olmayacaktı?” dedi.

Temiz suya erişimde sıkıntı yaşanıyor

Cengiz Holding‘in Rize İyidere’de hayata geçirmek istediği liman projesine hammadde temini için İkizdere’de başlayan taş ocağı çalışmaları bölge halkını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Taş ocağına karşı 96 gündür direnişte olan bölge halkı, şimdi de temiz suya ulaşımda sıkıntı yaşıyor.

Çalışmalar sebebiyle musluklardan çamurlu suların akması sebebiyle, su ihtiyaçlarını su satın alarak karşılamaya çalışan direnişçiler, bu gidere daha fazla bütçe ayıramadıkları için çevredeki bazı kaynaklardan evlerine su taşımaya başladı.

Direnişçiler, hayvanlarına da bu şekilde su temin ediyor.

‘Taşıma suyla değirmen dönmez’

İkizdere direnişçilerinden Pervin Baş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Suyumuz yoktu, çeşmelerden taşıdık su. Suyun rengini bile unuttuk. Kaç kilometre yoldan su taşıyorum buraya. Belimde bel fıtığı var. Beni düşünen yok. Taşıma suyla değirmen dönmez.”

‘Parayla su alacak gücümüz kalmadı’

Baş, parayla su alacak güçlerinin kalmadığını kaydedip şunları ekledi:

İki kilometre yoldan evime su taşıyıp çoluk çocuğuma yemek yedireceğim. Parayla su alacak gücümüz kalmadı. Komşunun evinden gidip su alıyoruz. Bu Allah’a revaysa reva olsun. Hiçbir şey demiyorum.”

‘Hani bize zararı olmayacaktı?’

İkizdere direnişçilerinden Nezire Okyar da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun bölgedeki çalışmalar sırasında gerekli önlemlerin alınacağına dair sözünü hatırlattı ve Karaismailoğlu’na ithafen şunları söyledi:

Sayın Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu, hani bize zararı olmayacaktı? Hani bizim sularımıza, hiçbir çevremize zarar olmayacaktı?

Biz dün çay toplarken ağzımızı burnumuzu kapattık. Çay toplarken ormanın içinde maske taktık. Niye? Tozdan durulmuyor. Evde su yok. Belki çamurlu su ile banyo yapabiliriz. Ama çamurlu sudan yiyip içemiyoruz. Hani bize bir şey olmayacaktı? Hani zarar görmeyecektik?”

 

Adil Karaismailoğlu, liman projesi hayata geçtiğinde 8 bin kişiye Rize’de iş istihdamı yaratılacağını söylemiş; ayrıca liman için en uygun taşın da bu bölgede olduğunu ileri sürmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.