İkizdere DirenişiManşetYerel

İkizdereliler, taş ocağı projesi iptal edilene kadar eyleme devam etme kararı aldı

0

Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen liman projesine hammadde temini için Rize‘nin İkizdere İlçesi’ndeki Eskencidere Vadisi‘nde açılmak istenen taş ocağına karşı bir ayı aşkın süredir direnen bölge halkı, köy meydanında yaptıkları toplantıda proje iptal edilinceye kadar eyleme devam etme kararı aldıklarını duyurdu.

Gürdere Köyü Muhtarı Erdoğan Baş da “Köylüm ne karar verdiyse ben de oradayım” dedi.

‘Gayemiz köyümüzü ve çevremizi korumak’

Cumartesi günü yapılan toplantıda ortak karar aldıklarını ifade eden İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Çevre Komisyonu Başkanı Osman Baş, birden fazla taş ocağı açılacağına dair iddialar karşısında da endişeli olduklarını dile getirdi:

Köyümüzün büyük oranda katıldığı bilgi alışverişinde İşkencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına tepki nöbetlerimize devam kararı alındı. Bizim gayemiz köyümüzü ve çevremizi korumak, sağlıklı ortamda yaşamak.

Taş ocağı söylenen şartlarda kalmaz. Birden çok ocak açılacağı iddiaları bizi endişe sevk ediyor. İki yıl boyunca taş çıkarılacağı söylenen ocakta patlayıcıların zararı olmayacak mı? İçme suyumuz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Kestane balı üretimimiz ve arılarımız yok olacak. Organik çay topluyoruz, bunun da yok olmasını istemiyoruz. Koruma altındaki vadimizi muhafaza etmek istiyoruz.”

Köylülerden Ömer Tuncer ve İbrahim Tuncer de “Köyümüzün çoğunluğu önemli bir karar verdi. Bizler de bu karara katılırız. Taş ocağı istemiyoruz. Çevreye zarar olmasını istemeyiz” dedi.

‘Ölümle yaşamın kavgası’

İkizdere Dernekleri Federasyonu Çevre Komisyonu Üyesi Asuman Fazlıoğlu dün çektiği bir videoda, bölgede çalışmaların devam ettiğini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

Çalışmanın olduğu noktadayız. Ben karşı tarafındayım, çok yakınım. Makinelerin seslerini duyuyorsunuz. Bulunduğum yer de çok tekin değil, bir uçurumun üstündeyim.

Bu kavga taşla ağacın, ölümle yaşamın kavgası. Şu an buradaki makineler ölüm saçıyor. Biz bunu durdurmaya çalışıyoruz ama çok da başarılı olduğumuz söylenemez.

Orman direniyor, geçiş vermemeye çalışıyor. Kayalarla önünü kesmeye çalışıyor.

Alttaki taş için üstünü görmeyen insanlarla uğraşıyoruz. Taşı almak isteyenlere üstteki ağacı göstermeye çalışıyoruz.

Lütfen, bu taşı almak isteyenlerin yanında olmayın. Günahına siz de ortak olmayın.”

İYİ Partililere soruşturma

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde İkizdere’ye ziyarette bulunan İYİ Parti lideri Meral Akşener ve ekibi bölgeye geldikleri sırada gerginlik yaşanmıştı.

AA‘da yer alan habere göre, bölgede esnaflık yapan Yasin Havuz ve Hüseyin Yılmaz, Akşener’e soru sormak istedikleri sırada küfür ve hakarette bulunup kendilerini darbettikleri gerekçesiyle İYİ Partili iki kişi hakkında şikayetçi oldu.

Şikayet üzerine, Kalkandere Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla İYİ Partililer hakkında soruşturma başlatıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.