Doğa MücadelesiManşet

İkizdere’deki 10 yalan Kadıköy’den haykırıldı: Verdiğiniz zararların vebalinden kaçamayacaksınız

0

Rize İkizdere’de Eskencidere Vadisi‘nde halkın yılardır süren itirazları, davalar ve bilirkişi raporuna rağmen süren Cengiz Holding‘in taş ocağı çalışmaları bu kez de Kadıköy’de protesto edildi.

İkizdere Çevre Derneği tarafından düzenlenen eylemde vatandaşlar “Direniş varsa umut da vardır” ve “Cengiz defol, ormanlar çocuklarındır” sloganları attılar.

Dernek tarafından yapılan basın açıklamasında“Doğu Karadeniz Bölgesi Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlenmiştir. Bölgeye bu özelliğini kazandıran ise binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Şeniz, Hemşin, Çağlayan, Arılı ve İkizdere gibi vadilerimizdir. İkizdere Vadisi doğal sit alanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 13 Ağustos 2020 tarihli ve 170536 sayılı olur ile kısmen Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve kısmen Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilmiştir. Bölge halkının ve ileri gelenlerin yıllardır süren uğraşmaları sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İkizdere Vadisi’nin bölgenin yeni turizm destinasyon alanı olması projede mevcuttur. Bütün bunlara rağmen halkımız taş ocaklarına karşı her türlü hukuki ve meşru mücadelesini vererek bir an önce bu yanlışlıktan geri dönülmesini haykırdı” denildi.

Dernek Kadıköy’de, haklı tepkiyi susturmak ve İkizdere halkını yatıştırmak için bölgeye gelen Ulaştırma Bakanı ve bürokratların köylülere verdikleri sözleri hatırlattı ve eyleme katılan vatandaşlar bunların birer yalan olduğunu haykırdı. Verildiği belirtilen sözler ve vatandaşların söz konusu sözlere yanıtları şöyle:

  1. Verimli toprak depolanacak: Yalan, toprak denize dökülüyor. Depolanıyorsa depolama görüntüleri halkla paylaşılsın.
  2. Toz olmaması için düzenli sulama yapılacak: Yalan, hiçbir sulama görüntüsüne tanık olmadık, tozdan nefes alamaz haldeyiz. 
  3. Sular çamurlu akmayacak: Yalan, taş ocağı başladığından beri içme suyumuz çamurlu akıyor hayvanlarımız dahi içemiyor. İçme sularımızı marketten temin ediyoruz. 
  4. Sürekli hava ve gürültü ölçümleri yapılacak: Nefes alamadığımız bir ortamda hava ölçümleri yapılıyorsa sonuçları halkla ve basınla paylaşılsın. 
  5. Vadide ikinci bir ruhsat verilmeyecek: Yalan, şu anda iki ocak çalışıyor ve ihtiyaca göre yenileri eklenecek.
  6. Limanda 8 bin kişi çalışacak: Yalan, Trabzon Artvin ve Rize limanlarında sadece 500 kişi çalışırken burada nasıl 8 bin kişi çalışacak
  7. Taş ocağı alanı 13,5 hektar olmayacak: Yapılan limanın yüzde 5’i bitirildiği halde ormanın yarısı yok edilecek
  8. Çay bahçelerine dokunulmayacak: Taş ocağının yanında bulunan çay bahçeleri sahiplerine sorulmadan acil kamulaştırılıp elinden alınmıştır.
  9. Doğa tahrip olmayacak: Yaban yaşamı yok olmuştur. Binlerce yıldır var olan ağaçlar diplerinden sökülerek geri dönüşü olmaz tahribatlar oluşmuştur.
  10. Depolanan verimli toprak iş bitiminde taşınacaktır: Verimli toprak kamyonlarla denize dökülüyor. Bir basını açıklamasında 10 yalan fazla değil mi sayını bakan?

Son olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ormanların ve doğal yaşam alanlarının korunması artık vazgeçilmez bir sorumluluktur. Taş alarak doğaya ve yaşam alanlarına verdiğiniz zararların vebalinden kaçamayacaksınız.

You may also like

Comments

Comments are closed.