İkizdere DirenişiManşetTürkiye

İkizdere’de bilirkişi incelemesi yapıldı: Keşif tutanağı 30 gün içinde açıklanacak

0

Rize‘nin İkizdere ilçesinde yapımına devam edilen taş ocağı için açılan yürütmeyi durdurma davası kapsamında bilirkişi heyeti bölgede incelemelerini tamamladı. Bilirkişi incelemesi için Türkiye’nin birçok kentinden çevre aktivistleri bölgeye gelirken, İkizdere direnişçileri, sivil toplum temsilcileri de alanda hazır bulundu. Keşif, yaklaşık iki saat sürdü.

Tutanak 30 gün içinde hazırlanacak

Bilirkişi heyeti incelemesi için davacılarla birlikte direnişçilerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, taş ocağı şantiyesine girerek incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında şantiyenin önünde bekleyen çok sayıda kişi de bölgelerinde taş ocağı istemediklerini bir kez daha ifade etti.

Vadinin içerisinde ve taş ocağı çevresinde kolluk kuvvetleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Bilirkişi keşif tutanağının 30 gün içinde hazırlanacağı belirtildi.

İnceleme sonrası açıklama

İnceleme sonrası açıklama yapan avukat Yakup Okumuşoğlu, keşifle ilgili şunları anlattı:

Projenin İyidere Liman Projesi ve aynı zamanda İkizdere transit yolu ile birlikte bu taş ocağının entegre bir tesis olduğunu dolayısıyla tek bir ÇED raporu içerisine dahil edilmesi gerektiğini, hem Rize Valiliği’nin aldatıldığını hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ulaştırma Bakanlığı tarafından aldatıldığını bu şekilde hukuka aykırı bir rapor oluşturulduğunu ve sürecin bu şekilde yürütüldüğünü anlattık. Onlar da notlar aldılar.

İdarenin bize verdiği cevap dilekçesinde bildirilen ama raporda yer almayan hususlar var. Onların üzerinde durduk. Mahkemeden bu raporların hangi tarihte dosya içerisine girdiğini, sonradan ekleme yapılıp yapılmadığını denetlenmesini istedik.

Müdahil arkadaşlardan zaten kendi alanlarında yeterli açıklamalar yaptılar. Bu şekliyle sahayı gezdik. Daha yukarıya gidecektik aslında. Anladığım kadarıyla şirket bu sabah itibariyle oradaki yoldan geçiş olmasın diye hafriyat dökmüş ve oradan geçişi engellemişler. Dolayısıyla yukarı kısmı göremedik.

Ama bizim gittiğimiz nokta bundan iki ay önce aynı noktaydı ama üst kotuna çıkabiliyorduk. Şelaleye yukarıdan bakabiliyorduk. Şimdi şelalenin altına inmişiz. Yol oraya indirilmiş vaziyette. Hep o dereyi aşağı indire indire ve bu arada yukarıda yok ettikleri ağaçları ortadan kaldırarak yaptıkları bir yol. Normalde böyle bir yol çalışması olamaz. Ama bir şekilde çalışma devam ediyor. Denetim yok.”

‘Ne olursa olsun çok sayıda ağaç kesildi’

Mahkemeye eleştirilerini yaptıklarını dile getiren Avukat Okumuşoğlu, kararın ne olursa olsun bölgede çok sayıda ağacın kesildiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

Mahkemeye eleştirilerimizi yaptık. Üç aydır keşif yapılamadı. Yürütmeyi durdurma kararı veremediniz. Burada kesilen ormanın illa orman davasıyla gündeme getirilmesi gerekmiyor. Bu bir çevre davası. Orman da çevrenin bir konusu. Yürütmeyi durdurma kararı verilebilirdi. Tebligatların geciktiğinden bahsettik. Bilirkişi heyetinin değiştirilmesi gerektiğini söyledik.

Asil müdahiller açıklama yaptılar. Herkes konuşmasını yaptı. Davacı arkadaşlarımız konuşmasını yapabildi. Bu şekliyle keşif usulü açısından bir sorun yok. Hepimiz konuştuk, dinlendi. Ama bu rapor ister bizim lehimize ister aleyhimize olsun burada çok sayıda ağaç kesildi.”

You may also like

Comments

Comments are closed.