İkizdere DirenişiManşetTürkiye

İkizdere’de bilirkişi incelemesi bugün yapılacak

0

Cengiz Holding‘in Rize İyidere’de hayata geçirmek istediği liman projesine hammadde temini için taş ocağı çalışmalarına başlanan İkizdere Eskencidere Vadisi‘nde bugün bilirkişi incelemesi yapılacak.

Taş ocağına karşı 146 gündür direnişte olan İkizdereliler, bölgede yapılacak bilirkişi incelemesi öncesi dün bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Bizler yaşam alanlarını, toprağını, ağacını ve taşını, kısaca bütün yaban hayatını korumaya ve kollamaya çalışan İkizdereliyiz” denildi.

‘Bilimsel kriterler ve hukuksal normlara uyulmadı’

Açıklamayı direnişçiler adına Harun Tatoğlu ve Osman Baş okudu. Bilirkişi atanması kararının geç de olsa sevindirici bir gelişme olduğu belirtilirken, atamanın bilimsel kriterler ve hukuksal normlara uyulmadan yapıldığına da vurgu yapıldı:

İkizdere, İskencedere vadisinde yapılması planlanan taş ocağına karşı başlattığımız direnişin 145. günündeyiz. Yarın, direnişe başladığımız taş ocakları için bilirkişi heyeti rapor düzenlemek için bölgemize gelecektir. Dünyanın sayılı vadileri arasına giren İkizdere vadisinde HES’lerle başlayan yıkım, taş ocakları ile devam ettiriliyor.

Şimşirli/Komes’de başlayan ve ciddi yıkımlarla devam eden taş ocağının olumsuz etkileri, her geçen gün Ayvalık ve Şimşirli köylerinde hissediliyor. Bu yıl ortalarında, toprak kaymalarından etkilenen yaşam alanlarındaki yıkımlar yerinde görülebilir. Mücadelemizin önemli bileşenlerinden olan hukuk sürecimiz, her üç taş ocağı için yıllardır süren başvurularımız, çok geç olsa da ocaklar açılmaya başladığından sonra bilirkişi atanarak belli bir aşamaya ancak gelebildi. Elbette adaletin süzgecinden geçmesi gereken bu davalar, maalesef ormanlar tahrip edildikten sonra gündeme alınmaktadır.

Doğa için geç bir karar olsa da yine de sevindirici bir gelişme olan bilirkişi atanması yapılmış, fakat bilimsel kriterler ve hukuksal normlara uyulmamıştır. Örneğin İkizdere vadimizde yapılacak taş ocaklarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini araştıracak ve analiz edecek insan sağlığı uzmanının heyette bulundurulmaması düşündürücüdür.”

‘Halk, yanlış yönlendirildi’

Açıklamada, proje tanıtım dosyalarında halkın yanlış yönlendirilediğine de şöyle işaret edildi:

Özellikle Ulaştırma Bakanlığı tarafından ruhsatı alınarak yapımı büyük bir müteahhitlik firmasına verilen Cevizlik taş ocağının yol inşaatlarına başladığında, Gürdere ve İkizdere halkımız ciddi bir direniş sergilemiştir. Bu direnişin ortadan kaldırılması ve halkımızın yanlış yönlendirilmelerine yönelik idarece bölgemizde pek çok ziyaret ve toplantı gerçekleştirilmişti. Proje tanıtım dosyalarında aksi yazmasına rağmen, İkizdere’mizi ziyaret eden idare ve yürütme tarafından yalan yanlış bilgiler aktarılmıştır. İkizdere vadisinde iki adet taş ocağı ruhsatı verilmesine karşın, bunların toplam ruhsat alanın 117 hektar, yani 163 top sahası genişliğinde olmasına rağmen, yıllık alınacak taş miktarı 15 milyon 824 bin 800 tondur. Taş ocaklarının proje ömrü 79 yıl olmasına rağmen bu yöneticiler halkımızı yanlış yönlendirmişlerdir.”

You may also like

Comments

Comments are closed.