Doğa MücadelesiEditörün Seçtikleriİkizdere DirenişiManşet

[İkizdere Direnişi] İDEF Başkanı Yılmaz: 200 yılda oluşan ormanlarımızı iki günde vermeyiz

0

Rize İkizdere’de açılmak istenen taş ocağına karşı yaşam savunucularının direnişi iki ayı aşkın süredir devam ediyor.

Yeşil Gazete’ye açıklamalarda bulunan İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz, daha önce yaptıkları eylemlere benzer bir şekilde, taş ocağı çalışmalarını yeniden durdurmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

‘Meydanlara tekrar çıkacağız’

Taş ocağına karşı direnmekten asla vazgeçmeyeceklerinin özellikle altını çizen Musa Yılmaz, direniş için yeni bir program oluşturacaklarını kaydetti:

“Her zaman söylediğimiz gibi bu ormanlar iki yüz ile bin yıl gibi uzun bir süreçte şekillenmekte. Bu vadiler bu şekilde oluşmaktadır. Biz derelerimizin, ormanlarımızın, vadilerimizin bozulmasını istemiyoruz. Bozulmaması için de önceki süreçten daha kararlı, daha inançlı bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz.

Arkadaşlarımızla birkaç gün içerisinde bir araya geleceğiz. Programlarımızı yapacağız ve tekrar meydanlara çıkacağız.”

Yapılacak programda bu zamana kadar yapılan eylemlerin benzerlerinin olacağını ifade eden İDEF Başkan Yardımcısı, “Örneğin, ağaca tırmanmak gerekiyorsa tekrar ağaca tırmanacağız. Ormandan aşağı inmek gerekiyorsa ormandan aşağı ineceğiz” dedi.

‘Devletin bize yüklemiş olduğu sorumlulukları yerine getiriyoruz’

Musa Yılmaz, hukuksuz bir şey yapmadıklarını, anayasal haklarını kullandıklarının da özellikle altını çizdi:

“Hukuki olarak ne gerekiyorsa zaten avukatlarımız bu boyutu takip etmektedir. Biz de anayasal çizgiler içerisinde ne gerekiyorsa onları yapacağız.

Mücadeleyse mücadele, alana girmekse alana gireceğiz. İlk günlerde olduğu gibi makineleri yine durdurmanın yollarını arayacağız. Çünkü biz hukuksuz bir şey yapmıyoruz. Anayasal hakkımızı uyguluyoruz.

Devletin yurttaş olarak, bizlere yüklemiş olduğu sorumlulukları yerine getirmekteyiz. Bu sorumluluklarımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz.”

‘Buradaki doğa katliamını kendi gözlerinizle görün’

Herkesin desteğini istediklerini söyleyen Yılmaz, taş ocağı yapımının durdurulmasının yolunun kamuoyunun, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerine sahip çıkmasından geçtiğini belirtti:

“Buradan yine siyasilere, STK’lere çağrı yapıyorum. Tüm sivil toplum kuruluşlarının burayı, bizleri ziyaret etmelerini, destek olmalarını istiyoruz. Çünkü, buradaki amaç İkizdere’yi yalnızlaştırmaktır. İkizdere nezdinde Eskencidere’yi yalnızlaştırmaktır. Bunu isteyenler, devletin güvenlik güçlerini bizlere karşı kullananlar maalesef başarmış durumdalar.

Ama biz ısrarla diyoruz ki bize destek çıkın, sahip çıkın, buraya gelin. Buradaki doğa katliamını kendi gözlerinizle, yerinde görün. Şu anda dere kapanmış vaziyette. Balıklarımız ölmüş. Yaban hayatı buradan çekilmekte. Büsbütün bir doğa katliamı yaşanmaktadır. Bunu durdurabilmenin yolu da kamuoyunun, siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının bizlere sahip çıkmasından geçmektedir. Herkese çağrı yapıyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.