İkinci günde de yüzbinler sokakta

Yunanistan’da çatışmalara sahne olan genel grevin ikinci gününde onbinlerce işçi, ağır kemer sıkma önlemlerinin tartıştığı parlamento önünde toplanmaya başladı. Sendikaların çağrısı üzerine toplanan, parlamentoyu kuşatma altına almaları beklenen işçilere karşı polis güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkarmış durumda.

Yunanistan Parlamentosu, hükümetin AB ve İMF ile vardığı anlaşma gereği, vergi artışlarıyla maaş ve ücretlerde kesintileri öngören yasal düzenlemeleri dün 141’e karşı 154 oyla kabul etti. Düzenleme, bugün maddeler üzerinde yapılacak ikinci oylama ile yasallaşacak.

Kabul edileceğine kesin gözle bakılan kamu çalışanlarının işten çıkarılmasını da içeren yasal düzenleme ile 30 binden fazla kamu çalışanı işsiz kalacak. Bu güne kadar işçinin işinden olmayacağı tek yer olan kamudaki bu düzenlemeye Yunanlılar adeta isyan ediyor.

Önlemler için “İlaçlar hastayı öldürüyor” diyerek sert tepki gösteren, dün son bir buçuk yılın en büyük protesto gösterilerini düzenleyen işçiler bugün de sokaklara indi. Dün yoğun çatışmalara sahne olan başkent Atina’da hayat yine felce uğrarken onbinlerce kişi kent merkezinden Parlamento’ya doğru yürüyüşe geçti.

Ülkenin tüm büyük sendikaları tarafından ilan edilen, ikinci gününe giren genel greve hem kamu, hem de özel sektör çalışanları katılıyor. Resmi dairelerde iş başı yapılmıyor. İşyerleri, dükkanlar kapalı kalırken toplu taşıma araçları da çalışmıyor.

Katılımın daha büyük olması beklenen bugünkü gösteride işçilerin, dün önünde yoğun çatışmaların yaşandığı parlamentoyu kuşatmaları bekleniyor. İşçiler parlamentoyu kuşatarak, önlemlerin yasallaştırılacağı parlamento toplantısını boşa çıkarmayı hedefliyor.

AB ve İMF, rekor seviyesindeki bütçe açığını kapamaya çalışan Yunanistan’ın, 110 milyar Euro değerindeki kurtarma paketinin son taksidi olan 8 milyar Euro’yu alması için önlem paketini yasallaştırarak hayata geçirmesini şart koşuyorlar. Hükümet 8 milyar Euro’yu alamaması durumunda borçlarını ödeyemeyeceğini söylüyor.

Yunanistan, borçlarını karşılamak için uluslararası piyasalarda uzun vadeli kredi bulamayınca 18 ay önce Avrupa Birliği ve IMF’den yardım istedi. Bu kuruluşlar iki yardım paketi karşılığında bütçede ciddi oranda kesinti yapılmasını şart koştu.

Ülkenin içine düştüğü ekonomik krizden banka, finans kuruluşları ile siyasetçileri sorumlu tutan sendikalar, faturanın halka kesilmesine tepki göstererek, halkın son önlemleri kaldıracak düzeyde olmadığı savunuyor.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR