Kültür-Sanat

İki Türkiye filmine ödül

0

Berlin Film Festivali‘nde iki Türkiye filmi ödüle layık görüldü. Reis Çelik’in yazıp yönettiği “Lal Gece” gençlik filmi kategorisinde ödüle layık görülürken, Emin Alper de ‘Tepenin Ardı‘ filmiyle Caligari ödülünü aldı

Sürmekte olan Berlin Film Festivali’nde iki Türkiye filmi ödül aldı.

Reis Çelik’in yazıp yönettiği ve İlyas Salman’ın başrolde yer aldığı “Lal Gece” “Jenerasyon 14 artı” jürisinin seçtiği gençlik filmleri kategorisinde en iyi film seçilerek “Kristal Ayı” ödülüne layık görüldü.

Berlin’de ödül alan bir diğer Türkiye filmiyse Emir Alper’in çektiği “Tepenin Ardı” yapımı oldu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 62. Berlin Film Festivalinin forum bölümünde yönetmenliği Emin Alper’in yaptığı ”Tepenin Ardı” filmi, ”Caligari” ödülüne layık görüldü.

Berlin Filmhaus’ta düzenlenen törende, Emin Alper ödülünü jüri başkanı Rüdiger Suchsland’ın elinden aldı.

Jürinin Turkiye’den çağdaş bir western filmi olarak nitelediği film, törenin ardından bir kez daha seyirciyle buluştu.

Emin Alper, gazetecilere yaptığı açıklamada, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın da aynı ödülü 14 yıl önce aldığını hatırlatarak, ”Ben her yıl ödülü kimin aldığını takip ederdim. Ödül aldığım için onur duydum, mutlu oldum. Tüm ekibime ve eşime desteklerinden ötürü teşekkür ederim” dedi.

Türkiye-Yunanistan yapımı filmde Tamer Levent, Reha Özcan ve Mehmet Özgür rol alıyor.

İlk uzun metrajlı filmi ‘Tepenin Ardı’ ile 62. Berlin Film Festivali’ne katılan Yönetmen Emin Alper, “Berlinale’yi hayal ediyorduk” dedi.

Filmi zor şartlarda çektiklerini söyleyen Alper, “Film bir aile dramıyla başlıyor, daha sonra farklı bir filme dönüşüyor. Klasik anlamda bir aile dramı çok doğru olmaz, biraz matafonik biraz da Türkiye siyasetine yönelimlerde bulunan bir tür gerilimli bir hikayeye dönüşüyor. Tabii ki Berlinale dünyanın en büyük 2-3 festivalinden biri, ulaşılması zor bir yer, hayalimizde olan bir yerdi. Biz iyi bir film yapacağımızı düşünüyorduk. Festival şansımız var diye de düşündük. Berlinale ile başlamamız çok iyi oldu. Filmin çıkışı, benim çocukluğuma dair küçük bir hikayeden kaynaklanıyor. Filmi çektiğim yerler, büyüdüğüm yerler, çocukluğumdan ilham aldım. Filmi çok düşük bir bütçe ile gerçekleştirdik, sadece Kültür Bakanlığı’ndan aldığımız fonla çektik, bu da bir film çekmek için yeterli değil. Türkiye’de başka kaynak bulmak zor. Televizyonlar ilgi göstermiyor, filmi üç haftada çektik” diye konuştu.

“DÜNYA FESTİVALLERİNDE SEYİRCİ BULMA İHTİMALİNİ ARTTIRACAK“

28’nci kez verilen Caligari Ödülü’nün sahibi ‘Tepenin Ardı’, sadece Türk siyasetine değil, aynı zamanda ataerkil tüm toplumların yapı bozukluklarına yönelik eleştiriler içeriyor. Ailesiyle ve çevresiyle yaşadığı sorunlarla yüzleşmek yerine, tüm sorunların sorumlusu ilan edilebilecek bir düşman, bir günah keçisi yaratan maço erkek kültürünün trajedisini anlatan filmde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Banu Fotocan ve Furkan Berk Kıran rol alıyor. Yönetmen Emin Alper, bu önemli ödüle rağmen, Türkiye’de gişelerin önünde kuyrukların oluşmayacağından emin. Türkiye’de bu tip filmlere giden insan sayısının sınırlı olduğunu kaydeden yönetmen, „Türkiye’de seyirci sayısını arttırmaktansa bizim festival şansımızı, dünya festivallerinde seyirci bulma ihtimalini daha çok arttıracağı için önemli bu ödül.“ diyor.

(Demokrat Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.