İki ayda 15 bin 948 işyeri kepenk kapattı

CHP'li Gürer ekonomik krize direnen işyerlerinin salgınla birlikte pes ettiğine, buralarda çalışan binlerce işçinin işsiz kaldığına dikkat çekti, 'Hükümet yapay gündemlerle uğraşmak yerine, işsizliğe odaklanmalı' dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 1 Mart- 30 Nisan 2020 tarihlerinde, 15 bin 948 işyerinin kapandığını açıkladı. Kapanan işyerlerinin sayısının devam eden salgın sürecinde katlanarak artacağını ve zaten var olan işsizlik sorununun önü alınamaz boyutlara ulaşacağını ifade eden Gürer, iktidarın yapay gündemlerle günü geçiştirmek yerine, artan işsizlik ve kapanan işyerleriyle ilgili soruna eğilmesi gerektiğini söyledi.

Koranavirüs’ün ekonomik boyutları

Ömer Fethi Gürer, koronavirüs salgınının, ekonomik boyutları ve istihdama etkilerine dikkat çekmek amacıyla, Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, Bakan Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Koronavirüs sebebiyle 1 Mart 2020 sonrası kapanan toplam işyeri sayısı ve üretime ara veren fabrika sayısı ayrı ayrı ne kadardır? Bu süreçte işini kaybeden kişi ve işsizlik fonundan yararlanan kişi sayısı ayrı ayrı ne kadardır?” sorularına yanıt istedi.

Bakan, işini kaybedenlerin sayısını açıklamadı 

Önergeyi yanıtlayan Ticaret Bakanı Pekcan, koronavirüsle mücadele sürecinde işini kaybedenler ile İşsizlik Fonu’ndan yararlanan kişilerin sayısına ilişkin verileri paylaşmadı.

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi (ESBİS) üzerinden elektronik ortamda yapılan sorgulama neticesinde alına verileri paylaşan Bakan Pekcan, 1 Mart-30 Nisan döneminde ülkemizde toplam 78 bin 954 adet işyeri tescil, 15 bin 948 işyeri terkin edildiğini açıkladı.

Kapanan işyeri sayısı artıyor

Önerge sahibi Gürer, korona virüs salgını başlamadan önce baş gösteren ekonomik krizin, pandemiyle birlikte net bir şekilde ortaya çıkmaya başladığını belirtti. Salgın öncesindeki krize direnen ancak salgınla birlikte direnç kaybına uğrayan binlerce işyerinin kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Gürer şunları söyledi:

“Sadece 2 ay içinde terkin edilen yani kapanan işyeri sayısı 16 bine yaklaşmış durumdadır. Bu işyerlerindeki on binlerce işçi de işinden olmuştur. Devam eden salgın süreci de göz önünde bulundurulduğunda, ne yazık ki önümüzdeki aylarda kapanacak işyeri sayısı artarak devam edecektir. İşsizlik, salgın sürecinin sona ermesinin ardından çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır.” 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR