İstanbul SözleşmesiKadınManşetTürkiye

İHOP: İstanbul Sözleşmesi’ne tarafız

0
İnsan hakları örgütlerince kurulmuş bir platform olan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) bir açıklama yayımlayarak Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasını protesto etti.
 
Yayımlanan açıklamada, Sözleşme’den çekilmenin “kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmaktan, kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınlarla erkekler arasında maddi (fiili) eşitliği sağlamaktan ve ev içi şiddetin tüm mağdurlarının ve kadına yönelik şiddet mağdurlarının korunmasından vazgeçmek” olduğuna vurgu yapılarak, “İnsan hakları örgütleri olarak İstanbul Sözleşmesi’nin tarafıyız ve sözleşmenin bütünüyle hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.
 
Açıklama şöyle: 
 
“Bakanlar Kurulu’nca hazırlanan 11 Kasım 2011 tarihli ve Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne taraf olunmasının ülkemize ilave bir yük getirmeyeceği ve ülkemizin gelişen uluslararası saygınlığına olumlu katkıda bulunacağı” değerlendirmesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilen kanun tasarısı, TBMM Dışişleri Komisyonu ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu tarafından çekincesiz bir biçimde ve her iki komisyonun üyelerinin tam onayı ile kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilmişti.

AKP, MHP, CHP ve BDP’li milletvekilleri tarafından yapılan “kadınlara karşı şiddetin önlenmesindeki önemini vurgulanan destekleyici konuşmalarla savunulan Sözleşme, 24 Kasım 2011 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülerek, oturuma katılmış olan 246 milletvekilinin 245’i tarafından onaylanmıştı.

Yakın zamana kadar, hükümet organlarının Türkiye’nin bağlı bulunduğu tüm insan hakları mekanizmalarına gönderdiği eylem planları, periyodik raporlar içinde “Sözleşmeyi ilk onaylayan Devlet olma” söylemi sürdürülürken[2], 20 Mart 2021 sabahında bir Cumhurbaşkanı Kararı ile Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesinden çekilme kararı Resmî Gazete’de yayınlandı.

Ev içi ve kadınlara karşı şiddetin önlenmesi ve nihayetinde ortadan kaldırılması konusunda yaşanan başarısızlıkları bir insan hakları sözleşmesine bağlamak, siyasi çıkarlar için insan onurunu koruyan, yaşam hakkını güvence altına almada yol gösteren bir sözleşmeyi feda etmek başarısızlığın üstünü örtmektir.

İnsan Hakları Sözleşmeleri iç siyaset malzemesi yapılmamalıdır.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek;

  • Kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan;
  • Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmaktan;
  • Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve kadınlarla erkekler arasında maddi (fiili) eşitliği sağlamaktan;
  • Ev içi şiddetin tüm mağdurlarının ve kadına yönelik şiddet mağdurlarının korunmasından

vazgeçmektir.

İnsan hakları örgütleri olarak, bu ülkede yaşayan kadınları ve ev içi şiddet riski altındaki herkesi koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin tarafıyız ve Sözleşme’nin bütünüyle hayata geçmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Bu sözleşmeye sahip çıkan kadın hareketinin yanında olduğumuzu ve birlikte bu sözleşmeye sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğimizi ilan ederiz. 

İmzacılar: 

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği- Hak İnisiyatifi Derneği-İnsan Hakları Derneği- İnsan Hakları Gündemi Derneği – Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi-Yurttaşlık Derneği

You may also like

Comments

Comments are closed.