GündemManşet

İHD: internet yasa tasarısı hem anayasaya hem AİHS’e aykırı

0

İnsan Hakları Derneği (İHD) Meclis’te onaylanan, 5651‭ ‬No’lu İnternet Kanunu değişikliğinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den yasayı veto etmesini istedi.

“Özel hayatın gizliliği ve ifade özgürlüğü ihlali”

İHD, yasa düzenlemesinde bulunan, internet ortamındaki trafik bilgilerinin iki yıl boyunca arşivlenerek saklanması ve TİB’in “özel hayatnn ihlali gerekçe gösterilerek” birkaç saat içinde internet sitelerine erişimini engeleyebilmesine dair düzenlemeleri özel hayatın gizliliğinin ihlali olarak tanımladı, Anayasanın 20. Maddesine ve AİHS’in 8. Maddesine uygun olmadığını belirtti.

Ayrıca, AİHS 10. Maddesindeki ifade özgürlüğü hakkını da hatırlatan İHD,  ifade özgürlüğü hakkı, kişisel verilerin korunması ilkesi ve özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlal edildiğini ifade etti.

“Yargı yokmuşcasına hareket ediliyor”

“Kişilerin özel hayatının gizliliği ilkesine aykırı internet ortamında yayın yapılması durumunda mağdur olan kişilerin yetkili mahkeme kararı ile bu yayınları durdurması mümkündür. Ancak mahkeme kararına gerek duyulmadan TİB başkanlığı yolu ile idari yönden erişim engelinin sağlanacak olması yargı yetkisinin yürütme tarafından kullanılması sonucunu doğuracaktır. Dolayısıyla yargının hızlı karar vermesini sağlayacak alt yapı eksikliğini gidermek yerine yargı yokmuşçasına hareket edip, idari yoldan erişim engeline başvurulacak olması internet ortamının tamamen zaptu rapt altına alınması sonucunu doğuracaktır.”

Siyasal iktidara, “yasadışı yapılanmalarla mücadele ederken, herkesin hak ve özgürlükleri olduğunu ve bunlardan taviz verilemeyeceğini hatırda tutmak” tavsiyesi veren İHD, cumhurbaşkanını anayasaya ve AiHS’e aykırı olan yasa değişikliğini veto etmeye çağırdı

 (Yeşil Gazete)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.