Dünyaİklim KriziManşet

IEA: İklim kriziyle mücadele için temiz enerjiye trilyonlarca dolar yatırım yapılmalı

0

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bugün açıkladığı Dünya Enerji Görünümü 2021 raporuna göre, 2021 karbon salımında en fazla artışın görüldüğü ikinci yıl olabilir.

IAE, iklim kriziyle mücadeleye yönelik hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için dünyada temiz enerji kaynaklarına trilyonlarca dolar yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.

‘Yılda 4 trilyon dolar harcanması gerekli’

Raporda 2030’a kadar rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarına yılda 4 trilyon dolar harcanması gerektiğini kaydeden IAE, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmanın karşılığının kısa sürede alınacağının da altını çizdi. 2030’a kadar söz konusu yatırımlarla 26 milyon kişiye istihdam sağlanabileceği de vurgulandı.

Ayrıca raporda, koronavirüs salgınının kömür ve petrole dayalı enerji kaynaklarından uzaklaşmayı olumsuz etkilediği de hatırlatılırken, temiz enerji kaynaklarına gerekli yatırımın yapılmamasının küresel enerji piyasalarında daha fazla çalkantıya yol açabileceği de belirtildi.

COP26 öncesi liderlere çağrı

Raporda, gelecek ay yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı‘nda (COP26) hükümet liderlerine daha iddialı iklim aksiyonu çağrısında bulunulurken, raporun mevcut politikalar senaryosuna göre, ülkelerin bugüne kadar uyguladığı önlemlerle küresel sıcaklık artışının 2100’de sanayi öncesi döneme göre 2,6 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor.

Hükümetlerin sıfır emisyon hedefine yönelik açıkladığı taahhütlerin zamanında ve tam olarak uygulandığı senaryoya göre ise fosil yakıt talebinin 2025’te pik yapacağı ve küresel karbon emisyonlarının 2050’ye kadar yüzde 40 düşeceği hesaplanıyor. Bu senaryoda, küresel sıcaklık artışının 2100’de 2,1 dereceye ulaşacağı öngörülüyor.

Bugünün tüm taahhütlerinin yerine getirildiği senaryolara göre dünyanın petrol tüketimi 2050’de bugünkü seviyesi olan günlük 100 milyon varilden 75 milyon varile düşerken, net sıfır emisyon senaryosuna göre petrol tüketimi bu dönemde günlük 25 milyon varil olarak hesaplanıyor.

‘Temiz enerji projeleri yatırımları artırılmalı’

IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, 2050’de net sıfır emisyona ulaşmak temiz enerji projeleri ve altyapılarındaki yatırımların 2030’a kadar üç katından fazla artması gerektiğini kaydetti:

Bu ilave yatırımların yüzde 70’inin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmesi lazım. Bu ülkelerde finansman sıkıntılı ve sermaye de gelişmiş ülkelere göre yedi kat daha pahalı. Küresel enerji piyasaları için daha fazla türbülans riski artıyor. Gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yatırım yapmıyoruz ve belirsizlikler önümüzde dalgalı bir döneme zemin hazırlıyor. Bu uyumsuzluğu gidermenin yolu tüm teknoloji ve pazarlarda temiz enerji yatırımlarında büyük bir artış gerçekleştirmekten geçiyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.