ManşetTürkiye

IDEA Raporu: Türkiye, demokrasisi en çok gerileyen ülkeler arasında

0
Uluslararası Demokrasi ve Seçim Destek Enstitüsü (IDEA), yıllık Küresel Demokrasi Durumu raporunu açıkladı. Yerleşik demokrasilerin tehdit altında olduğuna dikkat çekilen raporda, 2020’de dünyada otoriterliğe doğru kayan ülkelerin sayısının arttığı belirtildi.

Dünyada her zamankinden daha fazla demokratik erozyon meydana geldiği ve demokratik gerileme yaşayan ülkelerin sayısının hiç olmadığı kadar yüksek seyrettiği belirtilen raporda, aralarında Türkiye ve Rusya‘nın da bulunduğu 20 ülke hibrit (melez) rejim; Çin, Suudi Arabistan, Etiyopya ve İran‘ın aralarında bulunduğu 47 ülke de otoriter rejim olarak tanımlandı.

Türkiye ‘melez’ ülke

Türkiye’yi 2010-20 yıllarında demokrasisi en çok gerileyen ülkelerden biri olarak değerlendirildiği raporda, dünya nüfusunun yüzde 70’inin şu anda ya demokratik olmayan rejimlerde ya da demokratik olarak geride kalan ülkelerde yaşadığı kaydedildi.

Hibrit ya da melez rejim kavramı otoriter rejimden demokratik rejime geçişini tamamlamamış siyasi rejimler için kullanılıyor.

Stockholm merkezli hükümetler arası bir kuruluş olan İDEA’nın raporunda uluslararası güçlerin çekilmesinin ardından ağustos ayında Taliban tarafından ele geçirilen Afganistan, bu yılın en kötü örneği olurken, Myanmar‘da yaşanan 1 Şubat darbesi kırılgan demokrasinin çöküşü olarak değerlendirildi.

Macaristan, Polonya, Slovenya ve Sırbistan, demokraside en büyük gerilemelerin yaşandığı Avrupa ülkeleri olarak kayda geçtiği raporda, ‘Covid-19 salgınının hükümetlerin otoriter davranışlarında bir artışa yol açtığı’ ancak ‘otoriter rejimlerin salgınla mücadelede daha iyi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadığı’ görüşüne yer verildi.

ABD demokrasisinde gerileme

ABD’yi de ilk kez demokrasinin gerilediği ülkeler arasında sayan enstitü, raporunda eski Başkan Donald Trump’ın 2020’de yapılan başkanlık seçimlerinin meşruiyetini sorgulamasının demokrasi açısından dönüm noktası olduğu vurgulandı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.