Dünyaİklim KriziManşet

Ida Kasırgası’nda ölenlerin sayısı 45’e yükseldi

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) altı eyaletinde etkili olan Ida Kasırgası nedeniyle yaşamını yitiren kişilerin sayısı 45’e yükseldi.

New Jersey Valisi Phil Murphy eyalette en az 23 kişinin öldüğünü, bu kişilerin çoğunun arabalarında mahsur kalan kişiler olduğunu söyledi. New York‘ta aralarında 2 yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere ölü sayısı en az 14 olarak açıklandı. Yetkililer 11 kişinin bodrum katlarında boğularak öldüğünü bildirdi.

Pennsylvania’da beş kişi, Connecticut eyaletinde ise bir kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti. Maryland ve Virginia‘da da ölümler bildirildi.

‘İklim krizinin burada olduğunun kanıtı’

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD Başkanı Joe Biden, iklim krizi ile başa çıkabilmek adına tarihi bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Biden, yaşanan sel felaketi için “İklim krizinin burada olduğunun kanıtıdır” yorumunu yaptı.

Eyalet yetkilileri ise kasırganın etkisine dair uzmanlardan gerekli uyarıları vaktinde alamadıklarını belirterek hava durumu uzmanlarını eleştirdi.

1 milyon kişi elektriksiz kaldı

Rüzgar hızının saatte 240 kilometreye ulaştığı Ida Kasırgası, 29 Ağustos tarihinde ABD‘nin Louisiana Eyaleti‘ni vurdu ve kuzeye doğru ilerlemeye başladı.

Kasırga nedeniyle New Orleans kentinin tamamı elektriksiz kaldı. Yaklaşık bir milyon kişiye elektrik verilemedi. Eyalet yetkilileri, elektrik ve iletişim kesintilerinin arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını açıkladı.

Mississippi Nehri ters aktı

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, kasırganın ardından  Mississippi Nehri‘nin bir süre ters aktığını bildirdi. Yapılan açıklamada bu durumun son derece nadir görülen bir olay olduğu belirtildi.

Kasırga, New York ve New Jersey‘de de şiddetli sağanak ve fırtınaya yol açtı. New York metrosu ile Newark Havalimanı sele teslim oldu. New York’ta olağanüstü hal ilan edildi.

Sebebi iklim krizi

Birleşmiş Milletler’in son iklim raporuna göre, son 40 yılda yüksek yoğunluklu kasırgaların sayısındaki artışın arkasında kuvvetle muhtemel ihtimalle fosil yakıt kullanımı ve diğer insan faaliyetlerinden kaynaklanan ısınma var.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapılan ölçümlere göre okyanus sıcaklığı normalin üzerinde yaklaşık 29,5 dereceydi. Uzmanlar ekstra ısının fırtına için yakıt görevi gördüğünü söylüyor.

Daha hızlı yoğunlaşıyor

Sıcaklık bir enerji ve daha fazla enerjiye sahip kasırgalar daha hızlı rüzgar hızlarına ve daha büyük fırına dalgalanmalarına neden oluyor. Bilim insanları dünya ısınmaya devam ettikçe Ida gibi hızla yoğunlaşan büyük kasırgaların meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

2019’da yapılan bir araştırmaya göre Atlantik’te oluşan kasırgaların çok hızlı bir şekilde güçlenme olasılığı artan sera gazı emisyonları ve sıcaklıklar nedeniyle daha yüksek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.