Dünyaİklim KriziManşet

Ida Kasırgası, Missisipi Nehri’nin akışını tersine çevirdi

0

Amerika Birleşik Devletleri’nin Louisiana eyaletini vuran ve bir milyon kişiyi elektriksiz bırakıp bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Ida Kasırgası nedeniyle Mississippi Nehri‘nin bir süre ters aktığı bildirildi.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından yapılan açıklamada nehrin pazar günü öğle saatlerinde kasırganın yarattığı şiddetli fırtına dalgası nedeniyle yaşanan tersine akışın birkaç saat sürdüğü belirtildi.

CNN’in haberine göre yapılan açıklamada bu durumun son derece nadir görülen bir olay olduğu söylendi.

Meksika Körfezi‘ne boşalan Mississippi Nehri, Ida’dan günler önce saniyede yaklaşık 8500 metreküp su boşaltırken, akış tersine döndüğünde saniyede yaklaşık 1150 metreküp suyun kaynağa doğru aktığı tespit edildi.

Mississippi Körfez Su Bilimi Merkezi’nden hidrolog Scott Perrien, ölçüm yapan cihazların tüm nehrin akışını ölçmediğine dikkat çekerek bu nedenle nehrin daha derin kısımlarında akışın terse dönmemiş olabileceğini söyledi.

2005 yılındaki Katrina ve 2012 yılındaki Isaac kasırgası sırasında da Mississippi Nehri tersine akmıştı.

Hızı saatte 240 kilometreye ulaştı

Rüzgar hızının saatte 240 kilometreye ulaştığı Ida kasırgası Louisiana eyaletinde etkili oldu. ABD tarihinin en güçlü beşinci kasırgası olarak kayıtlara geçen Ida güç kaybetse de rüzgar hızı saatte 170 kilometrenin üzerinde seyrediyor.

Üzerine ağaç devrilen bir kişinin yaşamını yitirdiği felakette arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor ve yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

İki nükleer santral bulunuyor

Kasırga nedeniyle New Orleans kentinin tamamı elektriksiz kaldı. Yaklaşık bir milyon kişiye elektrik verilemiyor. Eyalet yetkilileri, elektrik ve iletişim kesintilerinin arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını açıkladı.

Yiyecek ve su stoğu yapan halka evlerinden çıkmamaları uyarısı yapılıyor. İki nükleer santralin yer aldığı Louisiana’da, 17 petrol rafinerisi bulunuyor. Ida kasırgasının karaya ulaşmasıyla Meksika körfezindeki petrol ve doğalgaz üretiminin yüzde 95’inin durduğu belirtiliyor.

Sebebi iklim krizi

Birleşmiş Milletler’in son iklim raporuna göre, son 40 yılda yüksek yoğunluklu kasırgaların sayısındaki artışın arkasında kuvvetle muhtemel ihtimalle fosil yakıt kullanımı ve diğer insan faaliyetlerinden kaynaklanan ısınma var.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapılan ölçümlere göre okyanus sıcaklığı normalin üzerinde yaklaşık 29,5 dereceydi. Uzmanlar ekstra ısının fırtına için yakıt görevi gördüğünü söylüyor.

Daha hızlı yoğunlaşıyor

Sıcaklık bir enerji ve daha fazla enerjiye sahip kasırgalar daha hızlı rüzgar hızlarına ve daha büyük fırına dalgalanmalarına neden oluyor. Bilim insanları dünya ısınmaya devam ettikçe Ida gibi hızla yoğunlaşan büyük kasırgaların meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

2019’da yapılan bir araştırmaya göre Atlantik’te oluşan kasırgaların çok hızlı bir şekilde güçlenme olasılığı artan sera gazı emisyonları ve sıcaklıklar nedeniyle daha yüksek.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.