ManşetTürkiye

İçinde “Saray” geçen çocuk oyununa verilen “sakıncalı” kararına karşı iptal davası

0

2002 yılından beri okullarda oynamasına karşın Çankaya Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kasım 2015’de verilen karar ile ilçe içindeki okullarda oynanması sakıncalı bulunan “Kaybolan Satranç Taşlarım” isimli çocuk oyunu ile ilgili oyunun yazarı Serap Gültekin, sakıncalı kararının iptali istemi ile Ankara İdare Mahkemesi‘nde Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı dava açtı.

42

Kaybolan Satranç Taşlarım oyununun yazarı ve yönetmeni Serap Gültekin

Kamuoyu, 2002 yılından bu yana 14 yıldır okullarda oynanmasına onay verilen çocuk oyunu “Kaybolan Satranç Taşlarım”ın sakıncalı bulunduğunu İsmail Saymaz’ın Radikal’de yayınlanan haberi ile öğrendi.

“Burası benim sarayım, Her istediğimi yaparım

27

Haberde, 2002 yılında Serap Gültekin tarafından yazılan çocuk oyunu, “Kaybolan Satranç Taşlarım”ın yazıldığı dönemden 2015 yılı Kasım ayına kadar başvurduğu her mülki amirlikten okullarda oynama izni almasına rağmen 10 Kasım 2015’de Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün oyunu sakıncalı bularak ilçe içindeki okullarda oynanmasının sakıncalı bulunduğu belirtiliyordu. Oyunun yazarı ve yönetmeni Serap Gültekin ise, 14 yılı bulan dönemde herhangi bir sorunla karşılaşmayan oyununda yer alan bir karakterin içinde, “Burası benim sarayım, Şah ve Vezir esirim. Her istediğimi yaparım” sözleri geçen çocuk şarkısı seslendirmesinin bu yasağa neden olabileceğini belirtiyordu.

Durumu daha da garip kılan gelişme ise Çankaya’da yasaklanan oyunun komşu ilçe Yenimahalle’de geçmiş 14 yıl da olduğu gibi bir kez daha oynama izni almış olması idi.

Oyunun yazarı ve yönetmeni Serap Gültekin ve Gültekin’in avukatı Ahmet Toköz ile gelinen son durumu konuştuk.

“Siyaset yapmak için çocuk oyunu yazılmaz. Çocuk Oyunlarının doğasına aykırı bir durumdur bu” diyen Gültekin, oyununu yazdığı 2002 yılında Türkiye Satranç Federasyonu’ndan ilgili oyunun satranç oyun kurallarına uygundur onayı da aldığını da belirtiyor.

“Oyununuz komünist bulundu”

29“Kaybolan Satranç Taşlarım” oyununda ayları temsil eden Kasım, Ekim ve Eylül karakterleri var. Satranç oyununda Kasım, Ekim’e yeniliyor. Bu yenilgiyi hazmedemeyerek Şah ve Vezir’i esir alıyor ve “Burası benim oyun alanım” diyor. Ardından da Ekim ve Eylül’e içinde, “Burası benim sarayım, Şah ve Vezir esirim. Her istediğimi yaparım” sözlerinin de geçtiği bir şarkı söylüyor.

Ben oyunu 2002 yılında yazdım. O dönemde Saray konusu takdir edersiniz ki bu kadar gündemde değildi. Oyunu bu sözleri nedeni ile sakıncalı bulmuş olabilirler. Çankaya İlçe Eğitim Müdürü kendisi ile konuyu görüşmeye gittiğimde, “Size açıklama yapmak zorunda değilim. Elimde olumsuz bulunduğuna dair rapor da var. İstediğiniz yere başvurun” şeklinde yanıt verdi bana.

Başka bir yetkili ise, “Oyununuz komünist bulundu” şeklinde açıklama yaptı. Bir çocuk oyununda siyaset yapılmaz. Çocuk oyununun doğasına aykırı bir durum bu”

Oyunun sadece Çankaya’da yasaklandığını diğer ilçelerde oynanmasına dair bir sorun bulunmadığına dair sorumuza ise şöyle yanıt veriyor Serap Gültekin:

“Evet haklısınız ama diğer ilçelerde de bundan sonraki süreçte sorun yaşamayacağımızın garantisi yok maalesef. Oyunla ilgili haberlerin çıkmasının ardından diğer okullardaki müdürlere de baskı yapılacağını düşünüyorum.

Diğer taraftan ben Çankaya’da ikamet ediyorum ve bu oyunu da 2002’den bu yana çoğunlukla Çankaya ilçesi içindeki okullarda oynadım. Diğer ilçelere gitme durumu olduğunda dekorların taşınması ile nakliye masrafları da işin içine giriyor ve bu maliyet yükü içinden çıkılmaz bir hal alıyor

Tiyatromuza ve satranca sahip çıkalım. Satranç bir strateji oyunudur. Hep birkaç hamle sonrasını düşünmek durumunda olursunuz satranç oynarken. Çocukların da muhakeme gücünü geliştiren bir oyundur. Satranç oynayan çocuk, “neden?” sorusunu soracak. Yasağın bir nedeni de bu olabilir diye düşünüyorum”

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararına karşı açtıkları davaya da değinen Serap Gültekin, Ankara İdare Mahkemesi’nde açılan davanın 2 ay içinde sonuçlanacağını öğrendiğini belirterek, davanın kendisi lehinde sonuçlanması halinde iki aylık kaybı üzerinden tazminat davası açacağını da sözlerine ekliyor.

“Tiyatro oyunu metinleri birer edebiyat yapıtıdır”

40

Serap Gültekin’in avukatı Ahmet Toköz ise, konuyla ilgili 12 Ocak tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı Ankara İdare Mahkemesi’nde “T.C. Çankaya Kaymakamlığı İlçe milli Eğitim Müdürlüğü’nün 18.11.2015 tarih ve 44734767/3000/11811794 sayılı kararının İPTALİ istemi” ile dava açtıklarını aktarıyor ve “Tiyatro oyunu metinleri birer edebiyat yapıtıdır. Toplumlarda edebiyat okur yazarlığının artması bireylerin ‘Ayrışma’ duygularından uzaklaşmasını sağlamanın yanında toplumda ‘Nefret Söylemleri’nin de güç kazanmasının önünü keser” şeklinde görüşlerini belirtiyor.

41

Yapılan idari işlem, komisyon üyelerinin ve idare adına karar vericinin muhakemeden uzak tek boyutlu düşünce ürettiklerini anlamamıza edebiyat okur yazarı olmadıklarının farkına varmamıza vesile olmuştur diyen avukat Toköz, “Müvekkilemin tiyatro oyununun idare tarafından ‘Sakıncalı’ olarak damgalanması daha özgürlükçü bir Anayasa umut ettiğimiz şu günlerde kaygılarımızı artırmış sakıncalı sanat eserleri dönemi mi başlıyor sorusunu sormamıza neden olmuştur” diyerek noktalıyor sözlerini.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.