İBB’nin Fatih’deki arazisinin satışında da yolsuzluk iddiası: 106 milyon dolarlık zarar

Önceki İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortağından satın alınan Fatih Vatan Caddesi’ndeki arazinin satış sürecinde belediyenin106 milyon dolar zarara uğratıldığı tespit edildi.

İBB Teftiş Kurulu’nun raporunda, şirketin toplam 6 bin 348.94 metrekarelik araziyi 2011 yılında Fatih Belediyesi’nden KDV hariç 25 milyon liraya satın aldığı ve aynı araziyi, 2017 yılında İBB’ye KDV dahil 429 milyon 733 bin 598 liraya sattığı anımsatıldı.

Cumhuriyet‘ten Hazal Ocak‘ın haberine göre; arazinin İBB tarafından hangi ihtiyaçtan dolayı satın alındığının belli olmadığı, satın alınan tarihten bugüne dek arazi üzerinde hiçbir tasarrufta bulunulmadığı vurgulandı. Arazinin bulunduğu adada yer alan şirkete ait tüm parsellerin İBB tarafından alındığı, ancak şirkete ait olmayan diğer parsellerin alınmadığına dikkat çekilene raporda, İBB’nin, şirkete satılan arazinin imar planlarını değiştirerek değerini artırdığı anlatıldı.

Söz konusu süreç hakkında dönemin İBB Meclisi üyeleri Deniz ErzincanHüseyin Sağ ve Nadir Ataman’ın suç duyurusunda bulunduğuna dikkat çekilen raporda, Metal Yapı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu’nun 7 Ekim 2016 ve 10 Ocak 2017 tarihli iki adet dilekçesinden de bahsedildi.

‘Cumhurbaşkanlığımız nezdinde…’

 Saçaklıoğlu 2016’da İBB Başkanlığı Genel Sekreterliği’ne yazdığı dilekçede ‘”Cumhurbaşkanlığımız nezdinde tarafımız ve Sn. Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşülmüş bizden Fatih Vatan Caddesi’nde bulunan arazimizin İBB ile başka bir arazi ile trampa (takas) yapılması talep edilmiştir. Bu talep tarafımızdan hemen olumlu cevaplandırılmış ve bize bilgi verilmesi için beklemeye geçilmiştir” ifadelerini kullanıyor.

Takas yapılmıyor ancak İBB araziyi satın alıyor. Ardından Saçaklıoğlu bu kez İBB Emlak Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazıyor ve borçları olduğunu söz konusu arazi üzerinde de ipotek bulunduğunu anlatıyor.

İBB müfettişleri arazinin bugünkü değerinin KDV dahil 73 milyon 2 24 bin 900 lira olduğunu tespit etti. Bu da belediyenin 106 milyon dolar zarar ettirildiğini ortaya koyuyor. Müfettişler söz konusu arazinin alımına ilişkin dönemin İBB Başkan Vekili Ahmet Selamet ve belediye meclis üyeleri hakkında soruşturma başlatılmasını istedi ancak dosyaya el koyan İçişleri Bakanlığı’nın harekete geçmediği öğrenildi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de, İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan dosyaları TBMM gündemine taşıyarak Meclis araştırma önergesi verdi.

KİPTAŞ’ta da 27 milyon dolarlık yolsuzluk

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen günlerde, belediyenin iştiraki KİPTAŞ yoluyla yapılan yolsuzluğu açıklamıştı.

Buna göre, KİPTAŞ, İstanbul Başakşehir‘de bir arsayı almaya karar verdi. Ancak hemen ertesi gün, bir vatandaş gidip o arsayı o günün parasıyla 49 milyon TL’ye satın aldı. Hafta bitmeden arsayı KİPTAŞ’a 130 milyon liraya sattı. 

Net karın o günün kuru üzerinden 27 milyon dolar olan satışla ilgili İmamoğlu’nun açtırdığı soruşturmaya ise yine İçişleri Bakanlığı’nca el konuldu, ancak henüz herhangi bir işlem yapılmadı.

 

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR