Kültür-SanatManşet

İBB, Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresini açık artırmayla satın aldı

0
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), National Gallery’nin ‘Daimi sergilenen sanat eserleri’ arasında yer alan Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresini satın aldı. Fatih Sultan Mehmet’in döneminde yapılarak günümüze dek ulaşabilmiş üç orijinal portresinden biri olan tablo Londra’da dünyaca ünlü Christie’s Salonu’nda düzenlenen müzayedede 770 bin sterlinlik (yaklaşık 6.5 milyon lira) fiyat buldu. 

Tablo, İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında resmedildi. Fatih Sultan Mehmet’in başka bir kişiyle resmedilen tek portresi, yapılan ve Fatih Sultan Mehmet’in başka bir kişi ile resmedilen tek portresi, 400-600 bin sterlinden satışa çıkarıldı. İBB, portreye 770 bin sterline sahip oldu. Böylece portre, uzun yıllar sonra yeniden İstanbul’a dönecek.

Anadolu Ajansı’nın portresinin satın alındığını ayrıntılarıyla haberleştirirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hiç söz etmemesi ise dikkat çekti.

Gentile Bellini’nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre. Tablonun sağ alt köşesinde Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Bu belki de 3 Mayıs 1481 tarihinde zehirlenerek öldürülen Fatih Sultan Mehmet’in, ressam Bellini’ye verdiği son pozlardan biri. Portrede yer alan ikinci kişinin kim olduğu ise bilinmiyor.

Fatih Sultan Mehmet, 1429-1507 yılları arasında yaşayan ressam Bellini’yi 1479 yılında İstanbul’a davet etmiş; resmini yapmasına izin vermeden önce onun yeteneğinden emin olmak için, saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.