İklim KriziManşet

Hürriyet’in manşetten iklim asparagası: Her kar yağdığında buzul çağı

0
Hürriyet'ten yılın ilk büyük yalan haberi

Hürriyet'ten yılın ilk büyük yalan haberi

Hürriyet gazetesi bugün “Mini buzul çağı geliyor” manşetiyle çıktı. Haberin spotu ise şöyle: “İngiltere’de yapılan iklim araştırmasından şok sonuçlar çıktı: Dünyada 1997 yılından beri hava sıcaklıkları yükselmiyor. Küresel ısınma devri bitti, mini buzul çağı başlıyor.”

Hürriyet’in manşetten verdiği habere karların kapattığı yolların fotoğrafları eşlik ederken, iç sayfalardaki haberlerin büyük kısmı Türkiye’de kar yağışı nedeniyle yaşanan aksaklıklardan ve meteorolojik verilerden oluşuyor. Haber metninde manşetteki iddianın kaynağı olarak İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nin verilmesi dışında bir ek bilgi yok. Herhangi bir bilim insanının ismi de verilmiyor.

Haber Hürriyet’in ardından Milliyet ve bazı internet gazeteleri  tarafından da tekrarlanmış. Haber7.com’un tercih ettiği manşet is şöyle: “Şok sonuç: Mini buzul çağı başlıyor.”

Kömür ve petrol şirketleri tarafından desteklenen iklim inkarcıları yıllardır küresel ısınmanın varlığını inkar etmek için kampanya yürütüyorlar. Kış aylarında havaların soğuk gittiği hiçbir fırsatı kaçırmayan ve kendilerine “şüpheciler” ismini veren inkarcılar buzul çağı senaryosunu da sıklıkla tekrarlıyorlar. Oysa örneğin iklimbilimci James Hansen’e göre küresel ısınma nedeniyle dünyanın geleceğinde yeni bir buzul çağı yaşanması (insanlar tamamen ortadan kalkmadığı sürece) artık mümkün değil.

Son 100 yılda yeryüzünün sıcaklığında  ortalama 1 derece artış oldu. İklim değişikliğinin varlığı ve nedenleri konusunda da bilim çevrelerinde herhangi bir soru işareti yok.

Hürriyet’in haberinde ismi geçen East Anglia Üniversitesi’nin iklimbilimci Michale Mann ve arkadaşlarını sıkıştırmak için kişisel emaillerinin çalındığı üniversite olması ayrıca ilgi çekici görünüyor.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.