İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Hukukçu-yazar Nurcan Kaya’ya bir yıl üç ay hapis cezası

0

İnsan hakları savunucusu, hukukçu ve yazar Nurcan Kaya, 2014’te attığı bir tweet nedeniyle bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılığın mütaalasında belirtilen ve “Kobane’de yalnızca Kürtler değil, orada yaşayan bütün halklar direniyor. Demokrat Araplar da direniyorlar; şehitler verdiler maalesef”  ifadeleri kullanılan tweet, bir alıntıydı. Tırnak içinde verilen alıntı,  2014 Ekim’de, Çözüm Süreci devam ederken Kaya’nın İstanbul’da katıldığı, Kobane’yle ilgili halka açık panele video ile bağlanan bir konuşmacının sözlerinin aktarılmasıydı.

Kaya’nın bu tweet nedeniyle ‘örgüt propagandası’ yaptığı iddiasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

‘Barışı savunmak suç değil’

Duruşmada konuşan Kaya, savunma yapmayacağını, bugüne kadarki süreci anlatacağını söyledi. İnsan hakları savunucusu olduğunu kaydeden Kaya sosyal medya paylaşımlarının iktidarı rahatsız ettiği için yargılandığını; paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, suçlama konusu paylaşımlarının da katıldığı toplantılardan tırnak içinde alıntılar olduğunu aktardı.

Nurcan Kaya, ‘barış sürecinin’ bozulmasının ardından Türkiye’nin pozisyon değiştirdiğini ve kendisinin buna göre tavır alamayacağını da belirterek “Barışı savunmak suç değildir. Savaşa karşı barış demeye devam edeceğim. Benim bugün burada olmamanın sebebinin örgüt propagandası olmadığı aşikardır”dedi.

Ok: Emniyet görevlilerinin kötü niyeti

Nurcan Kaya’nın avukatı Veysel Ok ise savcılığın re’sen açtığı davada müvekkilinin 2014’ten itibaren paylaştığı binlerce tweet arasından seçilen birkaç paylaşımın suçlama konusu yapıldığını; bunun için savcının emek vererek inceleme yapmasının mümkün olmadığını belirtti:

“Nurcan Kaya’, ‘Kobani’, ‘Kürt’ ve ‘örgüt’ kelimelerini aratıldığında karşılarına çıkan paylaşımlara göre iddianame hazırlanmış. Bu, emniyet görevlilerinin kötü niyetinin göstergesidir. Savcı, araya bir delil sunmamış” dedi.

Ok “Suçlama konusu 2014 tarihli tweetin atıldığı dönemin bağlamının değerlendirilmesine ilişkin Yargıtay kararı var. 2014’te siyaset ve hukuk Kobani ile ilgili ne konuşuyordu, bakılması gerek” dedi.

Savcılık beş yıl hapis istemişti

9 Haziran’da görülen davanın üçüncü duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Kaya hakkında beş yıla kadar hapis cezası istemişti.

Ok’un savunmasının ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti,  Nurcan Kaya’yı ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan bir  yıl üç ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına  karar verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.