ManşetTürkiye

HSYK terfilerinde ölçek İnsanlık Anıtı

0

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 76 idari hâkim ve savcının görev yerini değiştirdi. HSYK, ‘İnsanlık Anıtı’nın yıkılması kararının yürütmesini durduran hâkimi düz üye; yürütmeyi durdurma kararını kaldıran üyeyi de başkan yaptı.

Tayyip Erdoğan’ın ucube dediği Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıktırmayan hâkime ceza gibi atama yapıldı. HSYK’nın idare mahkemelerinde yaptığı değişiklikle heykelin yıkılmasını önleyen mahkeme başkanı Mehmet Haskalaycı mahkeme başkanlığından alınıp Kayseriye düz üye olarak atandı. Kurul, İnsanlık anıtının yıkılması kararını veren mahkeme üyesini ise Haskalaycı’nını yerine geçirdi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, idare mahkemelerinde görevli hakim ve savcıların atamalarını yaptı. Bu kapsamda 76 idari hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. En çarpıcı değişiklik ise, Tayyip Erdoğan’ın “ucube” dediği heykelin yıkılmasını önleyen Erzurum 1.idare mahkemesi başkanı Mehmet Haskalaycının tenzili rütbeye uğraması oldu.

Haskalaycı, Erzurum 1. idare mahkemesi başkanlığından alınarak Kayseri’ye düz hakim olarak atandı. Mehmet Haskalaycı’dan boşalan başkanlık koltuğuna ise heykelin yıkılması yönünde karar veren mahkemenin üyesi Ahmet Durmaz oturdu.

Heykeli yapan heykeltraş Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan atamalara, ” İşte yargı bağımsızlığı” diyerek tepki gösterdi.

HSYK atamalarıyla Ankara’da 8 idare mahkemesinin başkanının yeri de değişti.

HSYK atamalarıyla, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Atilla Sarp Danıştay Savcılığı’na getirildi. Atilla Sarp Hrant Dink cinayetinde ihmali olan emniyetçilerin soruşturulmasını engelleyen karara imza atmıştı. Bu karar nedeniyle Hrant Dink’in eşi Rakel Dink tarafından HSYK’ya şikayet edilmişti.

Heykeltraş Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, bu atamalar için şunları söyledi:

“İnsanlık Anıtı için, Erzurum 1. İdare Mahkemesi’ne açtığımız davada, 7 Mart’ta yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Bu karar 11 Mart’ta bize ulaştı. Ama, 12 Mart’ta, AKPli Hüseyin Tanrıverdi, karara belediyenin itiraz ettiğini belirterek, ‘heykel yıkılacak’ açıklamasını yaptı. İtirazı nereden biliyordu, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılacağını nasıl tahmin ediyordu! Sonuç AKP Genel Başkan Yardımcısı’nın dediği gibi oldu. 16 Mart günü, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı ve 17 Mart’ta yürütmeyi durdurma kararı veren Mahkeme Başkanı Kayseri’ye üye, yürütmeyi durdurma kararını kaldıran kurul üyesi de başkanlığa atandı. İşte yargı bağımsızlığı.” (Hürriyet, Milliyet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.